Sebastian Engstrand besöker friskolefartyget Älva mellan seminarierna i Almedalen. Han tog studenten från Marina Läroverket 2015 och minns särskilt den nära relationen till lärarna som alltid hade tid att hjälpa till lite extra. Men också livet till havs som bevisade att han kunde klara mer än han trott.

alva.jpgSkolfartyget Älva, knutpunkt i AlmedalenDet rör sig gäster på fartyget Älva i Visby hamn även mellan seminarierna. Fartyget, som är friskolan Marina Läroverkets skolfartyg, har seglats till Visby för att vara knutpunkt för fristående förskolor och skolor under Almedalsveckan.

Människorna som rör sig på fartyget när seminariepubliken gått kikar in under däck, stannar till, ler lite ibland och verkar minnas något. Det visar sig vara tidigare elever och föräldrar till elever på Marina Läroverket. De har sett att Älva är i Visby och vill passa på att besöka henne igen.

En som vill återuppleva Älva är Sebastian Engstrand. Han läste marinbiologi och tog studenten 2015.

– Under mina år på Marina Läroverket hann jag skapa en massa minnen och få en hel del livserfarenheter, huvudsakligen tack vare just resorna med Älva. Självklart är det både bra minnen och tuffare minnen, men i efterhand är jag ofantligt tacksam för seglingarna och allt skolan förberett mig för. Så när jag nu väl såg Älva – som jag tycker om så mycket – var jag tvungen att gå förbi, säga hej och se om jag med lite tur skulle träffa på någon jag kände i besättningen. Vilket jag också gjorde.

Varför valde du att gå på Marina Läroverket?

– Först och främst så prioriterade jag kvalitet på min utbildning. Jag gick på sämre skolor innan.  Den andra anledningen var självklart seglingen. Det lät som en dröm att åka på seglingar i varmare klimat. Jag greppade nog aldrig hur tuffa seglingarna skulle bli, men inte heller hur fantastiska de skulle vara. Sist men inte minst hade min storasyster väckt ett stort biologiintresse hos mig och det tillsammans med min extrema fascination för vatten gjorde att jag ville plugga marinbiologi. Och Marina Läroverkets marinbiologilinje hade väldigt gott rykte.

alva_seb.jpgSebastian Engstrand, tidigare elev på Marina LäroverketI efterhand visade det sig att skolan levde upp till förväntningarna. Sebastian minns förutom seglingarna särskilt lärarna.

– Det kändes som att studierna och ens möjligheter att fullfölja dem prioriterades mer än de gjort på någon av de tidigare skolor jag gått på. Det fanns alltid tid att få hjälp om man hade problem i ett ämne. Och seglingarna och alla utflykter i mindre form gjorde att man hade en väldigt personlig och god relation till lärarna. Jag hade en massa fantastiska lärare på Marina Läroverket och det är nog det som stod ut mest. De lade ner den tid som behövdes, engagerade sig och prioriterade eleverna.

Men det är inte bara är kvaliteten på utbildningen som gett Sebastian positiva minnen av gymnasietiden. Livet till havs gav mer än så.

– Det är inte alla skolor som skickar ut sina elever på månadslånga resor där man får lära sig ta hand om sig själv på riktigt, där man får uppleva andra kulturer och lära sig kompromissa och leva med andra. Det förberedde mig verkligen för universitetet på fler sätt än jag trodde. Allt från min vardagliga rutin, självständighet och att arbeta i grupp på ett helt annat sätt. Det förberedde en för vuxenlivet helt enkelt.

alva2.jpgSkolfartyget Älva, knutpunkt i AlmedalenVad är ditt starkaste minne av tiden på Marina Läroverket?

– Det är en natt ombord på Älva under mitt första år. Jag vaknade lite tidigare än vanligt för att gå på min nattvakt, jag skulle egentligen inte påbörja den förrän ungefär en timme senare. Men det hade blåst upp ett oväder, så alla i vaktlaget behövde gå upp på däck för att hjälpa till. Det gungade ordentligt och vågorna slog mot fartyget. Det var något fruktansvärt verkligt med den upplevelsen, en utmaning att överkomma. När det var över kände jag någon form av stolthet och det kändes som att man kunde klara mycket mer än man tror. Det var också väldigt häftigt att se hur lugnt och stilla allt blev så snabbt efter ovädret.

Vad vill du ge för tips till ungdomar som ska välja program och gymnasieskola?

– Det är inte lätt att veta vad man vill göra när man är så ung, men om man har en aning om vad man i alla fall tycker är kul är det värt att välja en inriktning som stämmer med ditt intresse. Och öppet hus är guld värt att gå på. Jag valde mellan flera gymnasier och gick på samtliga skolors öppna hus. Jag kollade in en skola som hade speldesign som jag var väldigt sugen att gå på, ironiskt nog är det precis vad jag pluggat klart nu på universitetet. Men jag kunde inte vara nöjdare med mitt val. Gymnasiet är också vad man gör det till, det har väldigt mycket med din egen inställning att göra.

Magnus Johansson

Bättre när fler förmågor används i matematik

01 november 2018

När matematikresultaten behövde bli bättre vände sig Erlaskolan till matematikforskare. Idag innehåller matematikundervisningen mer aktivitet och resonerande och eleverna tycker

Fristående förskolor har höjt kvaliteten i Norge

10 oktober 2018

Hans Jacob och Randi Sundby driver Læringsverkstedet som är Norges största huvudman för fristående förskolor. De finns numera också i

Rektorer på friskolor tycker de är friare i sitt uppdrag

05 oktober 2018

Vartannat år undersöker Skolledarna hur deras medlemmar – rektorerna – ser på förutsättningarna för sitt uppdrag. Förbundsordförande Matz Nilson säger

Hallå där Marianne Jakobsson, årets företagare i Ale!

14 maj 2018

Företagarna i Ale har utsett Lärlingsgymnasiet och Marianne Jakobsson till årets lokala företagare. Nu väntar deltagande i den regionala utnämningen.