Att starta en skola kan ses som en lång och hektisk process. Räkna med minst två år från idé till skolstart.
Här är en mycket kortfattad checklista över vägen från ansökan till skolstart. För att få korrekta svar och anvisningar är den viktigaste uppgiften att gå till Skolinspektionens hemsida. Där finns också information om man vill ansöka om en särskild variant på utbildning eller annan avvikelse från vad som normalt gäller, vilken ansökan görs hos Skolverket.
- Idén kläcks Vem/Vilka står bakom? Formulera verksamhetsidén. Vilken skolform? En särskild profil eller pedagogisk inriktning?
- Säkra förutsättningarna Skaffa kunskap om vad som krävs (www.skolinspektionen.se). Inventera kompetensbehovet. Välj organisationsform och ansök om registreringsbevis. Tänk på att blivande styrelse ska bli godkänd i ägar- och ledningsprövning. Ta reda på förutsättningarna i kommunen som antal skolor, elever, befolkningsprognos och kommunens beslut om skolpeng (som kommer att vara en viktig del i budgeten för skolan)
- Inför ansökan till Skolinspektionen: Börja i god tid med att gå igenom ansökningsblanketten med anvisningar. Vissa moment kräver god framförhållning, t ex att göra en intresseundersökning. Om ansökningblanketten för kommande år inte finns ute, kontakta Skolinspektionen och be att få titta på senaste blankett med anvisningar. Ansök om observatörsmedlemskap i Friskolornas riksförbund och delta i förbundets Starta skola-kurs.
- Nytt för år 2024 och för gymnasieutbildningarna är att Skolinspektionen kommer att bedöma ansökan utifrån både elevers önskemål och arbetsmarknadens behov. Kontrollera planeringsunderlag för regionen på Skolverkets hemsida.
- Ansökan skickas in senast 31 januari. Ansökan ska vara inkommen till Skolinspektionen senast 31 januari året innan skolstart. Tillsammans med ansökan ska också ansökningsavgiften betalas, annars behandlas inte ansökan.
- Skolinspektionen handlägger ansökan Kommunen får yttra sig över konsekvenserna av friskolans etablering. Skolinspektionen kan komma att begära kompletteringar av den sökande.
- Skolan måste samråda med lägeskommunen (för gymnasieskola även närliggande kommuner). Samrådet handlar om att ge bästa planeringsförutsättningarna för utbildningen för både kommunal verksamhet och den tänkta skolan.
- Beslut från Skolinspektionen Beslutet ska i regel fattas senast den 1 oktober och omfattar godkännande samt rätt till bidrag/skolpeng. Beslutet kan överklagas. Skolan måste startas inom två år från det att man fått godkännande, annars förfaller godkännandet och man får ansöka på nytt.
- Etableringskontroll Några månader före skolstart gör Skolinspektionen en etableringskontroll för att undersöka om skolan kommer att kunna starta som planerat och att utbildningen håller god kvalitet så att eleverna ges förutsättningar att nå målen för utbildningen. Det är exempelvis viktigt att det redan vid skolstart kommer att finnas skolledning och lärare på plats, att det finns tillgång till elevhälsa och skolbibliotek och att platser för det arbetsförlagda lärandet (gymnasieskolan) har förberetts.
- Meddela kommunen om skolstart
- Skolstart