Vartannat år undersöker Skolledarna hur deras medlemmar – rektorerna – ser på förutsättningarna för sitt uppdrag. Förbundsordförande Matz Nilson säger i en intervju med Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton att rektorer på friskolor har en mer positiv uppfattning om sina förutsättningar.

– De fristående skolorna sticker ut lite positivt i att rektor ofta ser en större frihet i sitt uppdragsutförande och förutsättningarna för det, än vad en rektor i kommunal verksamhet gör, säger Matz Nilson.

Han ser ett par förklaringar till den mer positiva synen i friskolor. Dels att fristående skolor har en plattare organisation. Men också att friskolor är mindre lokalpolitiskt styrda.

– De är kanske mer direkt styrda utifrån läroplans- och skollagsuppdraget, vilket vi tycker är bra. Medans de kommunala rektorerna och skolorna är mer politiskt styrda lokalt. Det sitter fortfarande kvar, säger Matz Nilson.

Se hela intervju i spelaren ovan.

Bättre när fler förmågor används i matematik

01 november 2018

När matematikresultaten behövde bli bättre vände sig Erlaskolan till matematikforskare. Idag innehåller matematikundervisningen mer aktivitet och resonerande och eleverna tycker

Fristående förskolor har höjt kvaliteten i Norge

10 oktober 2018

Hans Jacob och Randi Sundby driver Læringsverkstedet som är Norges största huvudman för fristående förskolor. De finns numera också i

Elev på Marina Läroverket: ”Det förberedde en för vuxenlivet helt enkelt”

11 september 2018

Sebastian Engstrand besöker friskolefartyget Älva mellan seminarierna i Almedalen. Han tog studenten från Marina Läroverket 2015 och minns särskilt den

Hallå där Marianne Jakobsson, årets företagare i Ale!

14 maj 2018

Företagarna i Ale har utsett Lärlingsgymnasiet och Marianne Jakobsson till årets lokala företagare. Nu väntar deltagande i den regionala utnämningen.