200 sökande på 10 lärartjänster. Gott rykte och tydlig vision får lärare att söka sig till friskolan Pops Academy.

Lärarbristen är stor. SCB visar att om tio år kommer Sverige sakna över 65 000 lärare. Många skolor får därför leta med ljus och lykta för att hitta lärare. Men det gäller inte alla skolor.

Pops Academy, en fristående grundskola i Stockholm med musikprofil, utökar sin verksamhet i höst. 125 elever i årskurs fyra till nio idag ska bli 260 när höstterminen startar, då med parallellklasser i årskurs fyra till sju. Till höstterminen 2017 ska skolan vara fullt utbyggd, då med 330 elever.

Expansionen av Pops Academy kräver sammanlagt tio nya lärare över alla ämnen. Det är en rejäl utmaning för många skolor. Men för Pops Academy ser det ljust ut. Till de tio tjänsterna har det sökt 200 lärare.

Johan Sjölin, grundare och vd på Pops Academy, uppskattar att 75 procent av ansökningarna kommer från lärare som är legitimerade och behöriga.

– Vi kommer troligen kunna ha behöriga lärare på alla tjänster, men eftersom vi är en liten skola beror det på vilka ämneskombinationer de sökande har. Lyckas vi inte med behörighet överallt i höst så har vi säkert det till nästa år, säger Johan Sjölin.

Utannonseringen av de nya tjänsterna har främst skett via sociala medier så som Facebook-annonser, men skolan har också fått in en del spontanansökningar.

Johan Sjölin tror det finns flera olika anledningar till att responsen varit så positiv.

– Våra lärare trivs och det sprids och ger oss ett gott rykte. Sedan är vi fortfarande en ny skola och många tycker det är lockande att få vara med från början och påverka hur verksamheten utformas.

Skolans musikprofil lockar inte bara elever, utan Johan Sjölin tror att också lärare lockas av att arbeta med kreativa elever. Johan tror också att det finns de som känner till att han startat och drivit andra framgångsrika skolor – bland annat Rytmus – och att det kan göra att lärare söker sig till skolan.

När Johan får chansen att ge tips till andra skolor som söker nya lärare är han tydlig med särskilt två saker – att vara tydlig med sin vision och att vara transparent.

– Vår vision och vår värdegrund är glasklar. Vi vet vart vi vill nå och vad vi står för. Det är också viktigt att vara transparent med det. Gå in på vår hemsida så kommer du se vad vi vill och varför vi gör som vi gör. Om lärare som är intresserade tydligt kan se vad de får är chansen större att de söker jobbet. Transparens är också något som uppskattas av föräldrar, säger Johan Sjölin.

Länk:

Läs mer om Pops Academy (nytt fönster)

Personuppgiftsansvar, personuppgiftsbiträdesavtal eller gemensamt ansvar inom skolväsendet?

18 december 2018

Frågan om personuppgiftsbiträdesrelationer inom regelverket för GDPR väcker ofta osäkerhet. När är en organisation själv personuppgiftsansvarig för en behandling, när

Nya bestämmelser om ägar- och ledningsprövning från 1 januari

17 december 2018

Den 1 januari 2019 börjar ett nytt regelverk för ägar- och ledningsprövning i fristående verksamheter att gälla. Det innebär att

Nya bestämmelser på skolans område halvårsskiftet 2018

23 augusti 2018

Huvudmannen ska utse en eller flera skolchefer, det är nu obligatoriskt med prao i grundskolan och om en elev har

Han är årets skolledare 2018

13 mars 2018

Hans Jakobsson, rektor på ABB Industrigymnasium i Västerås är årets skolledare. Tålamod, strategiskt tänkande och kollegor som verkligen vill göra