Hans Jakobsson, rektor på ABB Industrigymnasium i Västerås är årets skolledare. Tålamod, strategiskt tänkande och kollegor som verkligen vill göra ett bra jobb tror Hans det är som har tagit honom hit.

Hans Jakobsson, ABB Industrigymnasium. (Bild: ABB Industrigymnasium)

Hans Jakobsson, rektor på fristående ABB Industrigymnasium i Västerås kan titulera sig årets bästa skolledare. Det efter att han på tisdagen fått Stora Skolledarpriset 2018 som delas ut av Sveriges Skolledarförbund.

Hur känns det att få det här priset?

– Det känns fantastiskt hedrande att få priset, och nästan lite overkligt. Jag vet hur många drivande och framgångsrika rektorer det finns runt om i vårt land som också förtjänar pris så jag är ödmjuk och tacksam.

Vad tror du det är som gör att just du får priset?

– Jag har nog alltid haft lättare att se de saker jag inte är nöjd med i mitt arbete så egentligen skulle jag fega och passa den frågan till andra, men jag uppmanade ju till mod i mitt tacktal så det duger inte. Hur juryn tänker vet jag inte men när det gäller vad jag är särskilt bra på så tror att jag har en god förmåga att hantera olika människor och få ut det bästa av dem och det skapar ett bra arbetsklimat på en skola, så att det finns en grundläggande trygghet som vi kompletterar med att även ge oss själva utmaningar. Det är ett arbete som kan ta ganska lång tid och där jag får använda mitt tålamod och strategiska tänkande. Sen älskar jag att se elever växa och att hjälpa dem som har det tufft att lyckas och det syns nog både i kvalitetsarbetet och i mitt dagliga arbete.

Vad betyder priset för ditt framtida arbete?

– Det ger både mig och andra på skolan energi att fortsätta framåt. Jag är på en skola med lärare och övrig personal runtomkring mig som verkligen vill göra ett bra jobb, som tar stort ansvar och som är stolta över sitt jobb och jag är stolt över dem. De gör ett svårt uppdrag lätt och lustfyllt för mig. Vi har också elever som är fantastiska resurser i vårt arbete att utveckla skolan.

Magnus Johansson

Mer om Skolledarpriset 2018

 

 

Snart dags för ny peng

01 december 2016

Kring årsskiftet kan landets friskolor räkna med nya beslut om ersättning från kommunerna. Här ger förbundsjurist Gudrun Rendling tre goda