14 januari 2015

Ulla Hamilton är ny vd för Friskolornas riksförbund sedan 12 januari. Hon ser fram emot att ta tag i alla dessa utmaningar som finns för de fristående förskolorna och skolorna i landet.

ulla_hamilton_small.png Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund Vem är du?

Jag är jur kand i botten, från Uppsala universitet. Kattägare, gift med en advokat och inbiten golfare. Jag brinner för näringslivsfrågor och för att individer ska få möjlighet att förverkliga sina idéer. Närmast kommer jag från Stockholm stad där jag varit borgarråd i åtta år.

Vilka erfarenheter tar du med dig in i ditt nya jobb?

Jag har god koll på hur samhället och näringslivet fungerar. Jag har varit borgarråd i åtta år och har många fler års erfarenhet som fritidspolitiker. Tidigare har jag jobbat på SAF/Svenskt Näringsliv med bland annat utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor och som kommunikationschef till 2006. Och så har jag ett utmärkt nätverk inom bland annat politik och näringsliv.

Vilka utmaningar ser du för landet fristående förskolor och skolor?

Dessvärre är det många just nu. Det handlar om etableringsmöjligheter, kommunalt veto, ägarprövning och kapitalförsörjning för att nämna några uppenbara. En annan utmaning är att öka kunskapen om allt bra som görs i dessa företag. Mediabilden är dessvärre väldigt skev.

Vad ser du mest fram emot som vd för Friskolornas riksförbund?

Att få ta tag i dessa utmaningar. Mångfald och valfrihet är otroligt viktigt. Nu gäller det att jobba för att de hot som finns från politiskt håll undanröjs så att branschen kan fortsätta att utvecklas och erbjuda sina tjänster till föräldrar och barn runt om i landet. För att lyckas med detta måste vi alla hjälpas åt – medlemmar, medarbetare, föräldrar, elever och alla andra som tycker att dessa frågor är viktiga för Sverige.

Ulla Hamilton började på Friskolornas riksförbund den 12 januari.
 

Personuppgiftsansvar, personuppgiftsbiträdesavtal eller gemensamt ansvar inom skolväsendet?

18 december 2018

Frågan om personuppgiftsbiträdesrelationer inom regelverket för GDPR väcker ofta osäkerhet. När är en organisation själv personuppgiftsansvarig för en behandling, när

Nya bestämmelser om ägar- och ledningsprövning från 1 januari

17 december 2018

Den 1 januari 2019 börjar ett nytt regelverk för ägar- och ledningsprövning i fristående verksamheter att gälla. Det innebär att

Nya bestämmelser på skolans område halvårsskiftet 2018

23 augusti 2018

Huvudmannen ska utse en eller flera skolchefer, det är nu obligatoriskt med prao i grundskolan och om en elev har

Han är årets skolledare 2018

13 mars 2018

Hans Jakobsson, rektor på ABB Industrigymnasium i Västerås är årets skolledare. Tålamod, strategiskt tänkande och kollegor som verkligen vill göra