28 november 2022

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

I år firar vi att friskolereformen fyller 30 år.

Tack vare våra medlemmar runt om i landet har vi kunnat resa land och rike runt under våren och hösten under temanamnet Friskoleveckan. De har upplåtit sina skolor så att vi tillsammans har kunnat bjuda in till i panelsamtal på såväl stora som små friskolor, från Östersund till Lund.

Och då har vi tagit med oss skriftställaren och näringslivshistorikern Anders Johnson för att prata om boken han har varit med och skrivit på vårt uppdrag:

Ett fönster öppnades …” (Förlaget Näringslivshistoria, 2022). Boken handlar om friskolornas långa historia. För i år är det just friskolereformen som fyller 30 år. Den första friskolan öppnade redan 1786 i Göteborg – Societetsskolan hette den.

Anders Johnson påpekar i boken att det offentliga skolmonopolet i Sverige är en 25-årig parentes i skol-Sveriges historia. Fram till början av 1960-talet fanns de privata flick- och samskolorna kvar innan de försvann eller övergick i statlig drift. Då hade de i ungefär 150 år varit ledande pionjärer inom utbildningsområdet. Det var de privata flickskolorna som först släppte in tjejer i klassrummen och gav dem en fullvärdig utbildning och hundra år innan de offentliga skolorna blev konfessionslösa fanns det privata samskolor som inte prackade på eleverna en särskild religion.

De historiska friskolorna drevs ofta av kvinnliga eldsjälar och aktivister som även spelade en stor roll för rösträttsrörelsen och demokratiseringen av Sverige. En av dem – som Anders Johnson särskilt lyfter fram – är Anna Whitlock, för en yngre publik mer känd som Dagmar Friman i teveserien ”Fröken Frimans krig”, en rollfigur som bygger på friskolepionjären och den liberala rösträttskämpen Anna Whitlock.

Titta gärna, eller lyssna via friskolepodden,  på min intervju med Anders Johnson för att lära dig mer om inte bara friskolornas historia, utan kanske också något om deras framtid …

Och beställ för all del hem den fantastiskt läsvärda boken ”Ett fönster öppnades …” som påminner om hur kampen för en god utbildning, demokrati och valfrihet går hand i hand. Årets julklapp!

Vem bryr sig om elever som behöver omfattande stöd?

17 juni 2024

Det är en minst sagt relevant fråga. Nu senast har det kommit en dom i Högsta domstolen, som innebär att

Varför måste skolor stängas?

11 juni 2024

Den rubricerade frågan är mycket relevant. Därför finns det skäl att ta reda på dess svar. I skoldebatten framförs det

Skolinspektionens skolenkät tydlig – lärare i friskolor trivs bättre

10 juni 2024

Skriver i dag på Expressen DEBATT. För fackförbundet Sveriges lärare är den så kallade marknadsskolan ett rött skynke. Många lärarstudenter

Insyn eller inte insyn – det är frågan

31 maj 2024

För över en månad sedan överlämnade den så kallade Skolinformationsutredningen sitt förslag till skolministern. Denna för friskolorna så viktiga utredning,