Vad sägs om att ha fokus på kvalitet i stället för verksamhetsform?

Var fjärde elev som lämnar denna grundskola gör det utan fullständiga betyg. Det är välkommet att media börjar att granska även de kommunala skolorna.

Noterar att Uppdrag Granskning uppmärksammar en skola i Göteborg där var fjärde elev som lämnar grundskolan gör det utan fullständiga betyg. Det är välkommet att media börjar att granska även de kommunala skolorna. För även om det blev bättre resultat i den senaste PISA-undersökningen så finns det alltjämt många problem i svensk skola. Och problemen handlar definitivt inte om friskolor. Men dessvärre har den politiska debatten helt fastnat i friskolefrågan. Det är ett bekymmer för det innebär att det finns risk för att de verkliga problemen hamnar vid sidan om. Ipsos gjorde en undersökning där de ställde frågan om hur allmänheten ser på den svenska skolan. Resultatet av undersökningen är talande: En majoritet tycker att skolan utvecklas åt fel håll.

På frågan vad som är viktigast att göra för att vända utvecklingen svarade de:

Regeringen gör en strategisk miss när de driver friskolefrågan som de gör. För det första så vill 8 av 10 välja skola och för det andra så inser allmänheten, även regeringens egna väljare, att det finns andra åtgärder som är mycket viktigare för att vända utvecklingen åt rätt håll i skolan. Då hamnar friskolejakten väldigt långt ner på prioriteringslistan.

En liten påminnelse om det blogginlägg som jag skrev för ett tag sedan. Det handlade om att var tredje grabb som lämnade de kommunala grundskolorna i våras gjorde det utan fullständiga betyg. Kanske nästa uppslag för Uppdrag Granskning?

 

Författare

Prenumerera på bloggen