Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Alla vet att ledarskapet är viktigt på en arbetsplats. Inte minst i dessa tider – med #meeto upprop mm – tydliggörs hur oerhört viktigt ledarskapet är på en arbetsplats. Detta gäller oavsett bransch, oavsett arbetsplats. Hela #meeto debatten illustrera skrämmande tydligt att det på väldigt många håll i Sverige finns ett svagt ledarskap.

Jag hör ofta att skolan är en så speciell arbetsplats, den kan inte jämföras med andra. Inget kan vara mer fel. Ett bra ledarskap i skolan är minst lika viktigt som på alla andra arbetsplatser. En bra huvudman ser till att skapa förutsättningar för att det finns ett bra ledarskap i skolan och att det ledarskapet också får utrymme att agera. Tidningen Skolledaren hade nyligen ett temanummer om just skolledare där undertecknad mfl talar om vikten av just detta. Det kommer också allt mer forskning som understryker just vikten av goda ledare som jobbar med ett systematiskt kvalitetsarbete i skolan. Kort sagt ledare som har koll på vad som händer på arbetsplatsen och som ser till att satta mål blir uppfyllda. Jag tror att det är viktigt att skolledare lär sig av ledare i andra branscher. När det idag plingade till i min inkorg och det visade sig vara ett nyhetsbrev från Vd-tidningen, så funderade jag på hur många skolledare som får detta nyhetsbrev…..

En av nyheterna som fanns med i detsamma var en recension av en bok med The Mindset of Success av Jo Owen. Tesen är att framgångsrika ledare handlar annorlunda, de vågar vara sig själva. Att ledarskapet handlar om att ha förmågan att ta fram den bästa versionen av sig själv, att bygga på befintliga talanger och fokusera på sin naturliga styrka. Jag har inte läst boken men visst låter det som en spännande bok att läsa för många skolledare. För åter igen – ett bra ledarskap är viktigt för ALLA arbetsplatser. Och här finns det helt klart utvecklingspotential i svensk skola. Det visar mängder av studier.

Skolkommunalrådet ägnar sig åt lagtrots – det är inte okej

08 april 2024

Det socialdemokratiska skolkommunalrådet i Göteborg Viktoria Tryggvadottir Rolka tycker inte om skollagen, och hon tycker inte om det fria skolvalet.

Friskolor höjer andelen behöriga lärare

04 april 2024

Andelen behöriga lärare ökar något i både grundskolan och gymnasieskolan jämfört med föregående läsår. Det skriver Skolverket idag. De har

Mobbing oacceptabelt på IES Borås