Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Den pedagogiska mångfalden och arbetssätten har aldrig varit större än nu och antalet elever som går i, och väntar på att få en plats i, en friskola är rekordstort.

Altinget är det organ som riksdagen nu har för information och debatt. De har initierat en debatt om den sk Reepaluutredningen. Jag skriver där idag om hur märkligt det är att den svenska skoldebatten är så fixerad vid bolagsformer när vi har en situation med fallande resultat i skolan. En utveckling som alla borde kraftsamla kring för att vända.

I stället tillsätter regeringen en utredning, under Reepalus ledning,  vars syfte är att begränsa antalet aktörer på bl a skolområdet. I vilket annat land driver regeringen en politik som innebär att välfärdsområdet ska rustas ner? För det blir ju effekten om skolhuvudmän, som är beredda att investera i skolverksamheter, inte skulle få det pga att de är AB och går med vinst. Finns det någon som tror att skattebetalarna ensamma kan finansiera investeringar som beror på ökade barnkullar, en åldrande befolkning, eftersatt underhåll på skolfastigheter, eftersatt bostadsbyggande? Lägg till detta det som händer nu med alla nyanlända. Nej bort med de ideologiska skygglapparna, fokusera på kvalitet och resultat. Det är ett måste för att utvecklingen ska vända och för att den svenska skolan ska bli konkurrenskraftig och kunna säkerställa kompetensförsörjningen i en allt tuffare internationell konkurrens.

Läs min artikel här.

Tänk om politikerna hade valt Akelius modell

23 februari 2024

Det är aldrig lugnt i den offentliga debatten när det gäller friskolefrågan, men i samband med att Roger Akelius klev

Vill Åsa Westlund verkligen tvångsförvalta kommunala skolor som fifflar med betyg?

19 februari 2024

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Åsa Westlund skriver i en debattartikel i Expressen den 14 februari att hon anser att skolor som

Skolinspektionen kritiserar Nya Raketskolan i Kiruna

13 februari 2024

Jag skrev nyligen om att det är lite fokus på skolpolitikernas (dvs skolhuvudmännens) ansvar för de kommunala skolorna. Skolinspektionen har

Vems ansvar att elever ej blir behöriga?

07 februari 2024

Igår, tisdag, arrangerade Moderaterna i Göteborg ett intressant lunchseminarium om skolan. Friskolornas riksförbund gör sedan några år tillbaka en sammanställning