02 februari 2024

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

I dessa tider sitter familjer runt om i landet och funderar på vilken skola man ska välja, elever funderar på vilken gymnasieskola. Detta är inte något som varit självklart om vi ser det historiskt, men skolvalet är det i dag.

Det är lätt att ta saker för givna, man saknar det inte förrän det plötsligt inte finns där. Inga av dagens unga inser hur det var förr, när man inte kunde välja skola. Många av dessa unga är också föräldrar, för det var över 30 år sedan som friskolereformen infördes. Politik spelar roll. Det var den dåvarande regeringen Bildt som genomförde denna reform som i dag visar resultat i form av att cirka 420 000 elever frivilligt valt en friskola. De behövde inte be några politiker om lov, som det var förr.

Det bästa med mitt jobb är att träffa elever som bytt skola. För mig blir det ett kvitto på att jag jobbar med rätt saker när skolvalets betydelse får en röst i form av en ung människa, som precis fått hopp om livet – och om framtiden.

Svensk skola är faktiskt ofta bättre än sitt rykte. Men ändå finns alldeles för många skolor som präglas av mobbning, bristande studiero och dåliga kunskapsresultat. Att få byta bort dem mot en skola där man får komma till sin rätt kan vara helt avgörande för en ung människa. En räddning här och nu, men också viktigt för hur resten av livet sedan utvecklar sig.

Det är därför det fria skolvalet är av central betydelse. Och det är därför det är så viktigt att det också i praktiken finns olika typer av skolor att välja mellan. Detta glöms tyvärr ofta bort. Du kan läsa om ett exempel, Montessori Mondial, här.

I skoldebatten förekommer många myter och felaktigheter om friskolor. Våga ta reda på hur det faktiskt ser ut. Är påståendena i media hela sanningen?

Politik spelar som sagt roll. Närmare åtta av tio friskoleelever går i aktiebolagsdrivna skolor. Att stoppa dem är att inskränka valfriheten för lejonparten av de elever som gjort aktiva skolval. Däremot är det inte de stora koncernerna som dominerar. De allra flesta friskoleföretag är små och driver en eller två skolenheter.

Och vilka är då eleverna som väljer att gå i en friskola? Även här kan nog den som följt den hetsiga debatten bli överraskad. På friskolor går numera fler elever med utländsk bakgrund än på kommunala skolor.

För elevernas skull hoppas jag att skoldebatten blir mer faktabaserad och nyanserad. Hoppas också att vi kan börja prata mer om dem som borde stå i centrum för samtalet om skolan – nämligen just eleverna.

Trevlig helg!

Vill Åsa Westlund verkligen tvångsförvalta kommunala skolor som fifflar med betyg?

19 februari 2024

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Åsa Westlund skriver i en debattartikel i Expressen den 14 februari att hon anser att skolor som

Skolinspektionen kritiserar Nya Raketskolan i Kiruna

13 februari 2024

Jag skrev nyligen om att det är lite fokus på skolpolitikernas (dvs skolhuvudmännens) ansvar för de kommunala skolorna. Skolinspektionen har

Vems ansvar att elever ej blir behöriga?

07 februari 2024

Igår, tisdag, arrangerade Moderaterna i Göteborg ett intressant lunchseminarium om skolan. Friskolornas riksförbund gör sedan några år tillbaka en sammanställning

Skolverket varnar – hög omsättning av rektorer på kommunala skolor

11 januari 2024