17 juli 2022

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

I fredags presenterade regeringen ett förslag som innebär att man vill förbjuda nyetablering av konfessionella skolor och befintliga konfessionella skolor ska inte få växa. Förslaget har avvisats av flera tunga remissinstanser som;

Jag har skrivit om detta här. Att regeringen nu struntar i dessa remissinstansers synpunkter borde få Svenska Kyrkan, Katolska kyrkan mfl att reagera.

I maj hade vi ett frukostmöte med Hedvig Bernitz, docent vid Stockholms universitets juridiska institutio. Hon berättade om vad Sveriges förpliktelser gentemot Europakonventionen för mänskliga rättigheter innebär och konstaterade att ett förbud mot konfessionella skolor skulle innebär ett brott mot konventionen. Se hennes kommentar om Europakonventionen och föräldrars rättigheter här.

Hela seminariet finns att lyssna på i vår friskolepodd. Här klargör bl a Hedvig Bernitz vad de svenska förpliktelserna innebär och även varför Europakonventionens för mänskliga rättigheter utgör en särskild förpliktelse för Sverige jämfört med tex barnkonventionen.

Tänk om politikerna hade valt Akelius modell

23 februari 2024

Det är aldrig lugnt i den offentliga debatten när det gäller friskolefrågan, men i samband med att Roger Akelius klev

Vill Åsa Westlund verkligen tvångsförvalta kommunala skolor som fifflar med betyg?

19 februari 2024

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Åsa Westlund skriver i en debattartikel i Expressen den 14 februari att hon anser att skolor som

Skolinspektionen kritiserar Nya Raketskolan i Kiruna

13 februari 2024

Jag skrev nyligen om att det är lite fokus på skolpolitikernas (dvs skolhuvudmännens) ansvar för de kommunala skolorna. Skolinspektionen har

Vems ansvar att elever ej blir behöriga?

07 februari 2024

Igår, tisdag, arrangerade Moderaterna i Göteborg ett intressant lunchseminarium om skolan. Friskolornas riksförbund gör sedan några år tillbaka en sammanställning