Regeringen avvisar tung remisskritik och lägger förslag som strider mot europakonventionen

I fredags presenterade regeringen ett förslag som innebär att man vill förbjuda nyetablering av konfessionella skolor och befintliga konfessionella skolor ska inte få växa. Förslaget har avvisats av flera tunga remissinstanser som;

Jag har skrivit om detta här. Att regeringen nu struntar i dessa remissinstansers synpunkter borde få Svenska Kyrkan, Katolska kyrkan mfl att reagera.

I maj hade vi ett frukostmöte med Hedvig Bernitz, docent vid Stockholms universitets juridiska institutio. Hon berättade om vad Sveriges förpliktelser gentemot Europakonventionen för mänskliga rättigheter innebär och konstaterade att ett förbud mot konfessionella skolor skulle innebär ett brott mot konventionen. Se hennes kommentar om Europakonventionen och föräldrars rättigheter här.

Hela seminariet finns att lyssna på i vår friskolepodd. Här klargör bl a Hedvig Bernitz vad de svenska förpliktelserna innebär och även varför Europakonventionens för mänskliga rättigheter utgör en särskild förpliktelse för Sverige jämfört med tex barnkonventionen.

 

 

Författare

Prenumerera på bloggen