Det finns enklare sätt att få insyn i friskolor än offentlighetsprincipen. Friskolornas riksförbund har lämnat synpunkter på betänkandet ”Offentlighetsprincipen hos börsnoterade skolföretag” och konstaterat att utredningens förslag innebär att tid kommer läggas på administration istället för undervisning.
Friskolornas riksförbund har lämnat synpunkter på betänkandet ”Offentlighetsprincipen hos börsnoterade skolföretag”.
Om samtliga fristående skolor skulle komma att omfattas av offentlighetsprincipen, där flertalet mindre fristående verksamheter kommer att drabbas mycket hårt av en administrativ pålaga som tar tid och resurser från huvuduppdraget; undervisningen, så innebär det ett brott mot proportionalitetsprincipen.
Utredningen bortser från skillnaderna mellan en kommunal huvudman och en fristående skola. En kommun är en myndighet och arbetar under offentlighetsprincipen utifrån kraven på allmänhetens rätt till konstitutionell kontroll.
En annan lösning än att införa handlingsoffentlighet i fristående skolor vore att ange i tex skollagen vilka dokument och uppgifter, utöver de som redan idag är offentliga, som bör vara öppna och tillgängliga för allmänheten. Detta skulle vara betydligt mindre kostsamt och undviker de administrativa krav som en offentlighetsprincip innebär, samtidigt som det uppfyller det behov av insyn som uppenbarligen inte anses tillfredsställas idag.
Förbundet och medlemmarna är inte emot öppenhet, men däremot önskar vi inte införa ett dyrt administrativt system som tar tid och resurser från undervisningen.
Läs mer här.