Friskolornas riksförbund ger årligen ut en uppdaterad version av boken ”Fakta om friskolor”. Med siffror och statistik bidrar ”Fakta om friskolor” till ett mer sakligt och initierat samtal om skolan.
”Fakta om friskolor 2023” distribueras nu i dagarna till politiker, journalister och opinionsbildare runt om i Sverige. ”Fakta om friskolor” är en faktabok från Friskolornas riksförbund, som årligen uppdateras, och samlar officiell statistik på ett lättöverskådligt sätt för att bidra till större kunskap och ett mer faktabaserat offentligt samtal om skolan.
– Svensk skoldebatt är enkelspårig och bygger ofta på missförstånd och okunskap. Därför tycker jag att det är viktigt att politiker, journalister och opinionsbildare har ett ordentligt faktaunderlag att utgå ifrån. I ”Fakta om friskolor” sammanställer vi den officiella statistiken kring friskolor för att skingra dimman och undanröja de vaga begrepp många har om skolan i allmänhet och friskolor i synnerhet, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.
Ett axplock av spännande siffror ur boken Fakta om friskolor:
- Över 410 000 elever går i fristående skolor. Det motsvarar var femte elev i Sverige.
- Det finns 4077 friskolor runt om i landet. Det motsvarar 26 procent av skolorna.
- Fristående skolor är oftast små. Knappt var tredje friskola har färre än 100 elever.
- De flesta friskoleföretag driver en eller två skolenheter. Detta gäller 98 % av huvudmännen inom förskola, 95 % av grundskolorna och 84 % av de fristående gymnasieskolorna.
- Friskolor har högre andel elever med utländsk bakgrund. 28 % av eleverna i fristående grundskolor hade utländsk bakgrund, för kommunala skolor är motsvarande siffra 26 %. I fristående gymnasieskolor har 32 % av eleverna utländsk bakgrund, i kommunala 28 %.
- Friskolor har bättre kunskapsresultat än kommunala skolor. I friskolor nådde 83,1 % av grundskoleeleverna kunskapskraven i årskurs 9 i alla ämnen, för hela riket är siffran 75,9 %.
- När man tar hänsyn till föräldrarnas utbildningsnivå och elevernas bakgrund visar det sig att en högre andel av årskurs 9-eleverna i friskolor når kunskapskraven i alla ämnen, oavsett föräldrarnas socioekonomiska bakgrund.
Alla siffror i ”Fakta om friskolor” finns också på webben här.