14000 elever lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet – det är problemet

Ingen är betjänt av en skoldebatt på Trump-nivå. Det ägnar sig bara de åt som inte vet vad som ska göras för att lösa problemen, det stora antalet elever som lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet – 15 % i den kommunala skolan -och den stora lärarbristen.

Jag är riktigt bekymrad över den debattnivå som statsministern mfl ägnar sig åt när det gäller bl a friskolor. Den svenska skolan har problem, men det handlar inte om gigantiska vinster bland friskolor – för de existerar inte i verkligheten – utan om det faktum att det behövs minst 50.000 nya lärare i skolan inom 5 år och att 14.000 elever lämnade grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Det är verkligen oroande och riskerar att allvarligt försämra resultaten i skolan och därmed konkurrenskraften och jobben. Och öka utanförskapet.

I det läget väljer statsministern att i partiledardebatten tala om att en börsintriduktion -eller rättare sagt ett återinträde av ett friskoleföretag på börsen – av AcadeMedia innebär att man handlar med barn. Han borde skämmas. Ingen är betjänt av en skoldebatt på Trump-nivå. Det ägnar sig bara de åt som inte vet vad som ska göras för att lösa problemen, det stora antalet elever som lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet – 15 % i den kommunala skolan -och den stora lärarbristen.

Så här ser verkligheten ut enligt Skolverket -hög tid att skippa Trumpretoriken och ta tag i problemen för att vända utvecklingen. Det är allvar nu statsministern.

image

 

Författare

Prenumerera på bloggen