28 augusti 2015

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Samtidigt som debatten om friskolorna får stort utrymme i media går ca 315.000 barn och ungdomar och över 55.000 medarbetare till sin friskola (förskola, grund- eller gymnasieskola) varje vardag. Köerna är långa av elever som vill börja i friskolor, intresset är mångfaldigt större än antalet platser. Svenska folket gillar skolvalet och valfriheten, samtidigt ifrågasätts den av många s, v och mp-politiker. Många myter florerar om friskolorna och hur systemet fungerar.

Samtidigt verkar det inte finnas tillstymmelse till intresse i media för hur vardagen ser ut på de flesta friskolor i landet. Inte heller nämns att resultaten är 10 % högre i friskolor eller att andelen elever med invandrarbakgrund är högre i friskolorna.

Vi vill ge friskolor chansen att visa på den mångfald och den fina verksamhet som finns runt om i friskole-Sverige. Därför lanserar Friskolornas riksförbund en ny kampanj på Twitter: #minfriskola. Varje vecka kommer en av förbundets medlemmar tweeta från vårt konto @friskola (twitter.com/friskola) under hashtag:en #minfriskola. Först ut är Johan Sjölin som nyligen startat grundskolan Pops Academy i Stockholm. Skolan har en unik och modern musikprofil där man satsar hårt på digitala resurser. Efter Pops Academy är det dags för Kreativa gymnasiet att ta över den digitala stafettpinnen.

 Vi vill med kampanjen ta hjälp av våra medlemmar för att sprida bilder och berättelser från vardagen i skolan. Vi hoppas det ska öka kunskapen om hur en dag på en friskola kan se ut. Inte minst tycker vi det är viktigt att fler får kännedom om mångfalden som profilskolor likt Pops Academy bidrar till. Jag är övertygad om att det blir en spännande inblick i verksamheter från olika håll runt om i landet. Det kanske tom kan locka politiker till att besöka en friskola på sin hemort.

 Medlemmar i Friskolornas riksförbund kommer att tweeta från förbundets konto @friskola, men vi ser gärna att så många friskolor och fristående förskolor som möjligt använder #minfriskola från sina egna konton också.

 Är du medlem och vill tweeta från förbundets konto @friskola? Hör av dig till oss på info@friskola.se så berättar vi mer!

 

 

 

Ska vi ha lottning till alla skolor?

28 september 2023

På agendan för helgens centerstämma i Örebro står bl a frågan om lottning som urvalsgrund till friskolor. Idag gäller syskonförtur,

Krävs det kadaverdiciplin för att få ordning på en skola?

26 september 2023

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för Sveriges unga. Vad behöver vi göra för att vända utvecklingen? Det handlade vårt frukostseminarium

SVT:s friskolekritiska vinkling sprack – men de körde ändå

19 september 2023

På tisdagen publicerade SVT Nyheter Småland ett nyhetsinslag om att Växjös kommunala skolor går back. Boven i dramat? Ja, enligt

Skolan som brottsplats – är skolan maktlös?

11 september 2023

Svenska Dagbladets kultursida hade i förra veckan en artikel av Linnea Lindquist om våldet i skolan och maktlösheten man kan