28 augusti 2015

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Samtidigt som debatten om friskolorna får stort utrymme i media går ca 315.000 barn och ungdomar och över 55.000 medarbetare till sin friskola (förskola, grund- eller gymnasieskola) varje vardag. Köerna är långa av elever som vill börja i friskolor, intresset är mångfaldigt större än antalet platser. Svenska folket gillar skolvalet och valfriheten, samtidigt ifrågasätts den av många s, v och mp-politiker. Många myter florerar om friskolorna och hur systemet fungerar.

Samtidigt verkar det inte finnas tillstymmelse till intresse i media för hur vardagen ser ut på de flesta friskolor i landet. Inte heller nämns att resultaten är 10 % högre i friskolor eller att andelen elever med invandrarbakgrund är högre i friskolorna.

Vi vill ge friskolor chansen att visa på den mångfald och den fina verksamhet som finns runt om i friskole-Sverige. Därför lanserar Friskolornas riksförbund en ny kampanj på Twitter: #minfriskola. Varje vecka kommer en av förbundets medlemmar tweeta från vårt konto @friskola (twitter.com/friskola) under hashtag:en #minfriskola. Först ut är Johan Sjölin som nyligen startat grundskolan Pops Academy i Stockholm. Skolan har en unik och modern musikprofil där man satsar hårt på digitala resurser. Efter Pops Academy är det dags för Kreativa gymnasiet att ta över den digitala stafettpinnen.

 Vi vill med kampanjen ta hjälp av våra medlemmar för att sprida bilder och berättelser från vardagen i skolan. Vi hoppas det ska öka kunskapen om hur en dag på en friskola kan se ut. Inte minst tycker vi det är viktigt att fler får kännedom om mångfalden som profilskolor likt Pops Academy bidrar till. Jag är övertygad om att det blir en spännande inblick i verksamheter från olika håll runt om i landet. Det kanske tom kan locka politiker till att besöka en friskola på sin hemort.

 Medlemmar i Friskolornas riksförbund kommer att tweeta från förbundets konto @friskola, men vi ser gärna att så många friskolor och fristående förskolor som möjligt använder #minfriskola från sina egna konton också.

 Är du medlem och vill tweeta från förbundets konto @friskola? Hör av dig till oss på info@friskola.se så berättar vi mer!

 

 

 

Vem bryr sig om elever som behöver omfattande stöd?

17 juni 2024

Det är en minst sagt relevant fråga. Nu senast har det kommit en dom i Högsta domstolen, som innebär att

Varför måste skolor stängas?

11 juni 2024

Den rubricerade frågan är mycket relevant. Därför finns det skäl att ta reda på dess svar. I skoldebatten framförs det

Skolinspektionens skolenkät tydlig – lärare i friskolor trivs bättre

10 juni 2024

Skriver i dag på Expressen DEBATT. För fackförbundet Sveriges lärare är den så kallade marknadsskolan ett rött skynke. Många lärarstudenter

Insyn eller inte insyn – det är frågan

31 maj 2024

För över en månad sedan överlämnade den så kallade Skolinformationsutredningen sitt förslag till skolministern. Denna för friskolorna så viktiga utredning,