Och detta förslag kommer från samma regering som pratar om vikten av att fristående skolor ska kunna visa på att de har en långsiktigt hållbar ekonomi. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta
Idag har det kommit ytterligare ett utspel i raden av regeringens ”hur kan vi straffa de som väljer friskola-politik”. Innovationskraften är stor när det gäller att sätta käppar i hjulet för de ca 4000 fristående skolor som finns i landet. Dagens utspel handlar om att kollektivt bestraffa de elever som väljer ett fristående gymnasium. Regeringen vill nämligen införa en gymnasiegaranti. Bakom detta uttryck döljer sig förslaget att skolpengen ska sänkas för de elever som väljer fristående gymnasieskolor. Ett avdrag om 0,3 % av skolpengen för de som väljer yrkesprogram och om 0,15% för de som väljer högskoleförberedande. Kort sagt – dessa elever ska få en sämre skolpeng än de som väljer en kommunal skola. Varför då kan man undra.
Gymnasieminister Aida Hadzialic kommenterar förslaget och nivån på avdraget så här; ”Vi har räknat utifrån att kommunerna ska ha tillräckligt med pengar för att ha en beredskap om en skola lägger ner. ” Men vad är det som säger att det blir en kommunal kostnad om det skulle vara så att en fristående gymnasieskola läggs ner? För det första kan eleverna mycket väl välja en annan fristående gymnasieskola. För det andra, om det nu är så att eleverna väljer en kommunal gymnasieskolan kan det ju leda till att tomma platser fylls på och att det tvärtom blir lägre kostnader för kommunen.
Vad kommunen ska göra med pengarna om ingen verksamhet läggs ner framgår inte. Förslaget är uppenbarligen oövertänkt, det leder till en kollektiv bestraffning av de elever och lärare som valt fristående gymnasieskolor. De får mindre resurser. Och detta förslag kommer från samma regering som pratar om vikten av att fristående skolor ska kunna visa på att de har en långsiktigt hållbar ekonomi. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.
Men en sak är säker, den sk samarbetsregeringen driver en medveten politik som syftar till att ta död på det fria skolvalet och de vill jaga bort de fristående aktörer som satsar kapital, som investerar och som bidrar till att höja kvaliteten i det svenska skolväsendet. Och elevperspektivet lyser helt med sin frånvaro i denna politik. Samtidigt uppgår kön till 5 av friskoleaktörerna till över 140.000. Totalt finns det 1252 fristående grund- och gymnasieskolor i Sverige.
Läs vårt remissvar över ägarprövningsutredningen
/