03 december 2023

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Beskedet från Skolinspektionen om att dra in tillståndet för Cordoba International Schools kom i veckan som en kalldusch för skolans 500 elever. Kort efter det att nyheten briserade anmälde ett flertal friskolehuvudmän sitt intresse till såväl kommunen som Skolinspektionen för att bistå i arbetet med att säkerställa att eleverna får möjlighet att gå till en ny skola när vårterminen börjar.

När en skola stängs av Skolinspektionen blir det tyvärr ibland under dramatiska former. Reaktionerna nu i veckan visar att det är självklart för många friskolehuvudmän att bidra för att undvika att en skolstängning ska drabba eleverna. Vi har sett det tidigare, bl a i samband med JB konkursen för över tio år sedan.  Skolhuvudmän arbetar tillsammans med kommunen för att stödja eleverna och säkra att deras rätt att välja skola bibehålls. Det finns ett antal friskolor som driver skolor i närheten av Cordoba International School som också har erbjudit Stockholms kommun att ta emot elever. Självfallet förutsätter det att elever och föräldrar också väljer friskolan. Lagstiftningen är tydlig – en elev kan aldrig placeras i en friskola utan att eleven har valt den. Samma krav på aktivt val gäller inte för placering i en kommunal skola.

Att flera fristående skolhuvudmän erbjudit kommunen sitt stöd visar att branschen tar ansvar och att elevers rätt att välja skola säkras.

/

Vill Åsa Westlund verkligen tvångsförvalta kommunala skolor som fifflar med betyg?

19 februari 2024

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Åsa Westlund skriver i en debattartikel i Expressen den 14 februari att hon anser att skolor som

Skolinspektionen kritiserar Nya Raketskolan i Kiruna

13 februari 2024

Jag skrev nyligen om att det är lite fokus på skolpolitikernas (dvs skolhuvudmännens) ansvar för de kommunala skolorna. Skolinspektionen har

Vems ansvar att elever ej blir behöriga?

07 februari 2024

Igår, tisdag, arrangerade Moderaterna i Göteborg ett intressant lunchseminarium om skolan. Friskolornas riksförbund gör sedan några år tillbaka en sammanställning

Varför är det viktigt att få välja skola?

02 februari 2024

I dessa tider sitter familjer runt om i landet och funderar på vilken skola man ska välja, elever funderar på