Friskolornas riksförbund har anmält Södra Lapplands gymnasieförbund till Skolinspektionen efter att lapplandskommunerna mutat sina elever för att de ska välja kommunernas gymnasieskolor.
I går hade jag en debattartikel i Dagens Samhälle där jag kommenterade det faktum att det finns flera kommuner som lockar elever till deras gymnasieprogram genom att erbjuda ersättning om 750 kr/mån under utbildningsperioden. Jag kan förstå att grannkommuner reagerar på detta. Det är inte bara så att detta torde vara olagligt (jag har som sagt anmält kommunerna till Skolinspektionen) enligt skollagens krav på lika villkor, det torde också strida mot kommunallagens krav på lika behandling av kommuninvånare. Min anmälan till Skolinspektionen lyder så här;
”Med anledning av att det i media har förekommit information om att kommuner i Södra Lapplands gymnasieförbund betalar ersättning till elever som väljer en kommunal gymnasieskola (750 kr/månad under 10 månader/år under hela utbildningen) så önskar vi att Skolinspektionen granskar detta.
Att betala ersättning till elever som väljer vissa kommunala gymnasieskolor torde inte vara förenligt med vare sig Skollagens krav på likvärdighet eller kommunallagens krav på likabehandling. Enligt uppgifter i media så finns liknande ersättningar för att locka elever i Södertälje kommun samt i Lapplands kommunalförbund.
Sedan tidigare har vi också uppmärksammat er på att det finns kommuner som inte kommunicerar skolpengsbeslut i enlighet med lagens bestämmelser. I skrivande stund kan vi konstatera att kommuner som Sala, Vindeln, Nora och Hallstahammar inte har kommunicerat till friskolehuvudmän om skolpengsnivån för 2023. Detta trots att detta enligt lag ska ske senast vid årsskiftet. Vi utgår ifrån att Skolinspektionen kommer att agera för att detta inte ska upprepas. ”
Efter denna anmälan har jag fått information om att även Aneby och Arboga bryter mot lagens krav på att skolpengen ska kommuniceras innan årsskiftet.
Åter till ”mutfrågan”.
Kommunernas agerande strider också mot de gemensamma riktlinjer för marknadsföring som Friskolornas riksförbund och SKR tagit fram, i samverkan med Sveriges Elevråd och Sveriges Elevkårer.
Där står det bland annat ”Syftet med det här underlaget är att ge skolhuvudmän, såväl offentliga som enskilda, ett stöd i att utforma marknadsföringsinsatser enligt god standard. Med god standard avses här marknadsföringsinsatser som stämmer överens med god marknadsföringssed enligt 3 § marknadsföringslagen (2008:486) och där huvudbudskapet till eleverna handlar om studiernas upplägg, genomförande och resultat. Marknadsföringsinsatser som är utformade enligt god standard hjälper eleverna att göra väl informerade gymnasieval.”
Jag måste erkänna att vi inte tagit upp frågan om att erbjuda ersättning till de som väljer ”rätt utbildning” i det gemensamma dokumentet. Men det ingick helt enkelt inte i vår föreställningsvärld att detta skulle kunna ske. Men där hade vi fel.
Det är beklagligt att kommuner inte tror på sin utbildnings attraktivitet utan att de i stället försöker locka med pengar för att elever ska söka sig till deras utbildningar. En sak är säker – det är inte en likvärdig behandling av eleverna. Jag utgår ifrån att såväl Skolinspektionen som SKR agerar för att dessa tilltag försvinner. För bevare oss om fler kommuner börjar att locka elever med kontant ersättning. Det är kvalitet och jobbmöjligheter som ska attrahera. Inget annat.
/