30 oktober 2021

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Det kommer att bli en kaoskommunalisering. Det var avslutningsorden vid fredagens webinarium där Almega presenterade den mycket intressanta rapporten om vilka effekter den aviserade politiken från socialdemokraterna kommer att få för valfriheten och därmed landets föräldrar och elever – samt för kommunerna som måste ta hand om de elever som går i de friskolor som kommer att tvingas lägga ner om s-politiken blir verklighet. Tidningen Näringsliv har intervjuat Almegas Näringspolitiske chef om rapporten.

Jag brukar påpeka att politik faktiskt spelar roll. Det är särskilt tydligt i dessa frågor. Dagens skoldebatt handlar inte om vinst eller om köer – den handlar om att man vill lägga ner friskolor och därmed försvinner den valfrihet som dagens unga generationer har tagit för given. En valfrihet mellan kommunala såväl som fristående skolor.

Läs rapporten och begrunda konsekvenserna. Titta gärna på webinariet här.

Detta handlar om individernas framtid och deras möjligheter att få välja skola. 1 av 5 har redan valt, antalet friskoleelever växer år från år. Idag är det ca 400.300 som varje dag går till en fristående förskola, grund eller gymnasieskola. De går dit för att de har valt den. inte för att någon politiker eller byråkrat anser att de ska gå där.

Deras önskemål kommer inte att kunna tillgodoses om s-politiken på detta område blir verklighet. Så enkelt är det. Och som någon konstaterade – samtidigt lämnar ca 15.000 elever grundskolan varje år utan behörighet till gymnasiet….

Och torsdagens nyhet från Skolverket om att en av fyra sjätteklassare saknar fullständiga betyg.

En kaoskommunalisering av landets friskolor kommer definitivt inte att lösa skolans verkliga problem. Men hur länga ska majoriteten av landets politiker acceptera att skoldebatten handlar om friskolor och inte om skolans verkliga problem?

Sätter kommunala grundskolor glädjebetyg?

30 november 2023

Att friskolor sätter glädjebetyg är en återkommande anklagelse i skoldebatten. Skälet är, enligt kritikerna, att friskolor vill locka till sig

Utomordentligt allvarliga anklagelser mot Cordoba International School

29 november 2023