Jag tycker att det är intressant att notera att det trots den intensiva debatt som råder så väljer fler och fler friskolor.
Verklighetens folk var det en tidigare partiledare för (kd) som talade om. Jag kom att tänka på det nu när jag tittat på hur utvecklingen när det gäller antalet barn i fristående grundskolor ser ut. Skolverket har mycket intressant statistik på sin hemsida. En visar utvecklingen av antalet skolenheter och skolbarn i fristående respektive kommunala skolor sedan 2011/12. Det finns inte jämförbara siffror på enheter längre tillbaka för definitionen har ändrats. Samtidigt är det en intressant tidsperiod för det är under dessa år som friskoledebatten har pågått i mer eller mindre full kraft. Inför valet 2014 drev ju V välfärdsföretagsfrågorna och vi vet alla hur det låter idag. Jag bloggade senast igår om det brev som civilministern skickat ut till sitt Skolnätverk. Ett brev fullt med faktafel om friskolor. Kan man då säga att regeringen är verklighetens folk? Att de lyssnar på vad allmänheten tycker? Vi vet att 9 av 10 småbarnsföräldrar tycker att det är viktigt att kunna välja skola – 8 av 10 bland allmänheten i stort. Vi vet att till och med (s) egna väljare prioriterar ”vinstfrågan” väldigt lågt bland de frågor de anser vara viktiga för att vända utvecklingen i skolan. Det är bara vänsterpartiets väljare som tycker det är viktigare än kvalitetskrav.
Statistiken från Skolverket visar också att av den elevökning som skett sedan 2011/12 så har en större andel gått till friskolor än friskolornas grundskoleandel.
135.298 fler elever sedan 2011/12. Av dessa har ca 69 procent gått till kommunala skolor. Att jämföra med att 85% av alla grundskoleelever går i kommunala skolor. Jag tycker att det är intressant att notera att det trots den intensiva debatt som råder så väljer fler och fler friskolor. För sanningen är ju att det aldrig tidigare har gått så många elever i friskolor som nu. Debatten på riksplanet har uppenbarligen inte skrämt bort människor från friskolor. Detta på tal om verklighetens folk. Och 3 av 4 friskoleelever går i skolor som är AB.