31 oktober 2017

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Den svenska skolan är i förtvivlat behov av arbetsro och behöver fokusera på det som är det viktigaste för såväl elever som för Sverige – att förmedla kunskaper. Sätt upp tydliga kunskapsmål och låt många blommor blomma för att dessa mål ska uppnås. Och utvärdera sedan alla skolor, oavsett huvudman, skolorna utifrån förmågan att förmedla kunskaper till alla barn, oavsett hur de är klädda och oavsett var de kommer ifrån. Har utbildningsministern aldrig reflekterat över hur det kommer sig att friskolor som profilerar sig som kunskapsfokuserade med honnörsord som ordning och reda har över hundratusen elever i kö?

Sverige är ett intressant land. Vi har under många år hävdat att Sverige har en målstyrd skola. Även om vi egentligen inte har några tydligt utpekade nationella kunskapsmål. Nåväl. Det borde alltså vara fokus på VAD i skoldebatten. Men den nuvarande regeringen duckar i stort sett i VAD-frågan, även om Skolkommissionen har gjort några försök att tydliggöra målen. Samtidigt har regeringen anlitat en annan utredare som kommit fram till att det inte går att mäta kvalitet i skolan. Vän av ordning undrar då – Hur ska vi då kunna klara det som många anser vara viktigt – att säkerställa att skattebetalarnas pengar används på ett effektivt sätt? För det kan väl inte bara handla om att pengarna går åt och att resultatet är oväsentligt?
Skoldebatten är otroligt fokuserad på HUR saker ska göras. Och detta i detalj, in på bara kroppen uppenbarligen. Det senaste från utbildningsministern är att skolledare och huvudmän uppenbarligen nu ska göras ansvariga för att se till att det blir rätt blandning av elever i varje skola. Detta ska kunna genomföras utan att det fria skolvalet hotas enligt ministern. Riktigt hur detta skulle gå ihop kunde han dock inte förklara i söndagens Agenda.
Jag hörde ett nyhetsinslag på radion imorse som handlade om att det var svårt att rekrytera skolledare. Är det någon som är förvånad med tanke på den politiska debatten? Vilken handlingsfrihet får hen jämfört med i många andra jobb?
Nej snälla politiker, sluta fokusera på bisaker. Den svenska skolan är i förtvivlat behov av arbetsro och behöver fokusera på det som är  det viktigaste för såväl elever som för Sverige – att förmedla kunskaper.  Sätt upp tydliga kunskapsmål och låt många blommor blomma för att dessa mål ska uppnås. Och utvärdera sedan alla skolor, oavsett huvudman, skolorna utifrån förmågan att förmedla kunskaper till alla barn, oavsett hur de är klädda och oavsett var de kommer ifrån. Har utbildningsministern aldrig reflekterat över hur det kommer sig att friskolor som profilerar sig som kunskapsfokuserade med honnörsord som ordning och reda har över hundratusen elever i kö?  Det ligger mycket i det som Gabriel H Sahlgren skriver i GP.
/

Vem bryr sig om elever som behöver omfattande stöd?

17 juni 2024

Det är en minst sagt relevant fråga. Nu senast har det kommit en dom i Högsta domstolen, som innebär att

Varför måste skolor stängas?

11 juni 2024

Den rubricerade frågan är mycket relevant. Därför finns det skäl att ta reda på dess svar. I skoldebatten framförs det

Skolinspektionens skolenkät tydlig – lärare i friskolor trivs bättre

10 juni 2024

Skriver i dag på Expressen DEBATT. För fackförbundet Sveriges lärare är den så kallade marknadsskolan ett rött skynke. Många lärarstudenter

Insyn eller inte insyn – det är frågan

31 maj 2024

För över en månad sedan överlämnade den så kallade Skolinformationsutredningen sitt förslag till skolministern. Denna för friskolorna så viktiga utredning,