Besök på Sveriges bästa UF skola

När man går runt i skolan känns det mer som en arbetsplats än som en skola

ABB Industrigymnasium kan skryta med utmärkelsen Sveriges bästa UF-skola. En utmärkelse de har all anledning att vara stolta över. Vid mitt besök hos dem idag kunde jag konstatera att de verkligen inte lutar sig tillbaka och njuter av utmärkelsen. Imorgon är det regionmöte för UF och då gäller det att vara på hugget. Så igår ( söndag) tränades det för fullt för att pitcharna ska sitta bra. Hur många gymnasieelever och lärare avsätter en söndag för något sådant?
ABB Industrigymnasium har jobbat länge med UF-företagande. De har också nära samarbete med det lokala näringslivet. Elever i åk 2 får göra 3 veckors praktik på ett företag i Sverige, i åk 3 är praktiken utomlands.
När man går runt i skolan känns det mer som en arbetsplats än som en skola. Varje elev har en egen arbetsplats i ett kontorslandskap. 100 elever sitter tillsammans och det är slående hur fokuserade de är på sitt arbete. Skolan har öppet till kl 8 på kvällen och det är inte ovanligt att elever sitter kvar och jobbar till dess.
Träffade bl a två elever som var nervösa inför morgondagens UF-mässa. Deras företag importerar saffran från Afghanistan, de skulle hem ikväll och förpacka den inför morgondagen. De lovade skicka över kontaktuppgifterna till mig så jag kan beställa. Det klart att omställning från opiumodling till saffranodling ska uppmuntras så jag tänker köpa./

Författare

Prenumerera på bloggen