16 februari 2016

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Gör ett besök i verkligheten, åk till friskolecampuset S:t Lars i Lund och studera mångfalden.

De som hävdar att alla friskolor i stort sett är lika och att det inte blivit den mångfald som alla talade om inför friskolereformens införande, rekommenderas ett besök i Lund. På det gamla sjukhusområdet S:t Lars finns det idag ett tiotal fristående skolor, från förskole- till gymnasienivå. Det har utvecklats till ett friskolecampus med över 2000 elever.

Jag träffade rektorerna för två av skolorna och de vittnade om ett gott samarbete mellan alla skolor. Hur kommer det sig undrade jag, ni är ju konkurrenter. Deras svar, oberoende av varandra, var att skolorna har så olika inriktning att de helt enkelt inte konkurrerar om samma elever. Ett intressant svar tycker jag. Den som tittar på listan på friskolor, utan att känna till inriktningen på de olika skolorna, kan lätt få intrycket att alla friskolor är lika. Men den som gläntar på dörren så ser och tar reda på fakta ser skillnaden. Tänk på det alla politiker, och andra, som påstår att i stort sett alla friskolor har samma inriktning.

Eller varför inte helt enkelt göra ett besök i verkligheten? Åk till friskolecampuset S:t Lars och studera mångfalden.

Mångfalden finns bland friskolorna. <<< Klicka och twittra

Nej, Magdalena Andersson, koncernerna har inte makten

19 april 2024

Det är föräldrar och elever som sitter på den. På torsdagen gjorde Magdalena Andersson (S) ett utspel där partiet krävde

Nu kommer ett förslag om Insynslag

17 april 2024

Imorgon torsdag ska enligt uppgift i media, utredaren Ulrika Geijer överlämna Slutbetänkande av Skolinformationsutredningen till skolminister Lotta Edholm. Utredningen har

Vi anmäler Göteborgs kommun till Skolinspektionen

16 april 2024

Jag har tidigare skrivit om det uppseendeväckande beslut som Grundskolenämnden i Göteborg tog i slutet av mars 2024. Ett beslut

Skolkommunalrådet ägnar sig åt lagtrots – det är inte okej

08 april 2024

Det socialdemokratiska skolkommunalrådet i Göteborg Viktoria Tryggvadottir Rolka tycker inte om skollagen, och hon tycker inte om det fria skolvalet.