När vi gjorde en sammanställning av Skolinspektionens kvalitetsgranskningar visade det sig att det finns 113 kommunala grundskolor där över 30 procent av eleverna inte når behörighet till gymnasieskolan. Det sätter fingret på kommunpolitikers ansvar för många av de problem som skolan brottas med.

I Svensk Tidskrift skriver Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, om kommunala skolpolitikers lagliga och moraliska ansvar för tillståndet i svensk skola:

”[J]ag har stor sympati för landets alla kommunpolitiker, som jag själv varit under många år, som ofta är de som måste svara mot de höga förväntningarna. Huvuddelen är dessutom fritidspolitiker, som lägger stor kraft och energi för att göra saker bättre. Det är ett värdefullt engagemang.

Men det faktum att förväntningarna många gånger är orimligt höga och kanske även missriktade, innebär inte att vi ska undvika att ställa krav på det ansvar som faktiskt ligger inom politikens påverkan.”

Debatt: Ge hemmasittare bättre chans att hänga med

06 juli 2023

Allt fler elever stannar hemma från skolan. De så kallade hemmasittarna är ett växande problem, som det pratas för lite

Debatt: Blandade skolor ger fler brott

29 juni 2023

Elever i skolor i socioekonomiskt blandade områden är mer utsatta för brott. Skolan i allmänhet är den vanligaste brottsplatsen för

Debatt: Vi behöver mäta kvalitet i skolan

15 juni 2023

Hur ska man kunna välja rätt skola om man inte vet hur bra de olika alternativen är? I Sverige mäter