30 juni 2022

Ordningen i Sverige är att regeringen kan lägga fram lagförslag på riksdagens bord. Men innan riksdagen tar ställning till förslagen får flera instanser komma med synpunkter och invändningar. Det minskar risken för att ogenomtänkta och illa förberedda förslag kan lotsas genom och bli gällande lagstiftning.

Det saknades en konsekvensanalys av vad en sänkt skolpeng skulle leda till. Ena stunden gav regeringen intryck av att några skolor inte skulle stänga och i nästa var det i själva verket bra därför att då skulle enbart de riktigt engagerade skolhuvudmännen finnas kvar. Man ville sätta svensk skola på en svältkur utan att kunna presentera hur det skulle gå för lärare och elever.

Landets barnfamiljer och medarbetare i landets skolor är att gratulera till att hafsverk av de här slagen fastnar i riksdagen. Det är ett tecken på att lagstiftningsprocessen fungerar, skriver Ulla Hamilton i Altinget.

Debatt: Sundbyberg har undanhållit pengar från friskoleelever

20 november 2023

”En fråga förblir obesvarad när politiker och andra opinionsbildare går till attack mot friskolor. Varför väljer så många friskolor? Sedan

Debatt: Ge hemmasittare bättre chans att hänga med

06 juli 2023

Allt fler elever stannar hemma från skolan. De så kallade hemmasittarna är ett växande problem, som det pratas för lite

Debatt: Blandade skolor ger fler brott

29 juni 2023

Elever i skolor i socioekonomiskt blandade områden är mer utsatta för brott. Skolan i allmänhet är den vanligaste brottsplatsen för

Debatt: Vi behöver mäta kvalitet i skolan

15 juni 2023

Hur ska man kunna välja rätt skola om man inte vet hur bra de olika alternativen är? I Sverige mäter