Är arbetssätten olika i fristående och kommunal skola? Vi frågade Maja Hessle, lärare, och tidigare elev, på Broholmskolan i Lidköping. Hon erfarenhet av att både ha jobbat på olika friskolor och kommunala skolor. Broholmsskolans profil är friskvård, natur och miljö med mycket utomhusaktiviteter. Majas stora frilufts-och naturintresse kommer hemifrån men även ifrån sin tid som elev på Broholmskolan. Som lärare fortsätter hon sprida det till sina elever.
Du har jobbat både på kommunala och fristående skolor. Har du upplevt att det finns skillnader i arbetssätt och kultur?
– De flesta kommunala skolor har funnits länge och har med det en historia. Då är det lätt att fortsätta i trygga hjulspår. ”Så här jobbar vi på den här skolan”. Jag har upplevt att det ibland, i dessa skolor, i större utsträckning finns ett arbetssätt som man behöver anpassa sig efter och det är svårt att komma med nya idéer. I de friskolor jag har arbetat på uppmuntras du av både rektor och kollegor att testa nytt i undervisningen. Du har möjlighet att forma din undervisning och behöver inte vara rädd att göra fel.
– Friskolorna är ofta yngre och inte fångade i gamla traditioner.
Varför tror du att lärare väljer att jobba i kommunala eller fristående skolor?
– Ibland är det nog inte ett uttalat val. Det kan vara det jobbet som är tillgängligt, rektorn verkar bra och skolan verkar vara en bra arbetsplats där arbetslaget fungerar bra. Så kan det vara både på en kommunal och en fristående skola.
– Men jag tror att det är extra attraktivt när skolan är mindre och du har lätt att följa upp och diskutera med rektor. Jag jobbade på en kommunal skola där rektor hörde till fler skolor och bara fanns tillgänglig två dagar i veckan. Det blev svårjobbat och förstelärarna gick in och tog en del ansvar. Det fungerade inte alltid. Rektor på Broholmskolan har alltid dörren öppen och det mesta kan vi diskutera på en gång.
Vad tycker du om den friskoledebatt som förs?
– Det är tråkigt att lärare i kommunala skolor ställs mot lärare i friskolor. Media eldar på som om vi stod på varsin sida av en avgrund. Vi har alla samma mål, följer samma styrdokument och regler.
– Det framställs som att det är mer ärofyllt att jobba in en kommunal skola och vi som valt att arbeta i en fristående skola är svikare. Det känns som att en del politiska partier vill ha bort friskolorna.
Du gick själv på Broholmskolan. Då var skolan ny och den enda friskolan i Lidköping. Hur lät diskussionen om friskolor då?
– Skolan ligger lite i utkanten, där Lidköping börjar. Det sågs som konstigt att vi åkte ända dit. Ett rykte var att det bara var busar och elever som behövde extra hjälp som gick på Broholmskolan och ett annat var att skolan var en snobbskola. Idag är friskolorna fler och ju längre de finns desto bättre koll har föräldrarna.
Broholmskolan är Lidköpings första friskola och startade 2003. Nu har skolan växt och har en till enhet i Jung.