24 september 2021

Värmskogs friskola i Grums kommun är en av landets många byskolor. Men nu hotas den likt många andra av det avdrag på friskoleelevers skolpeng som regeringens utredare har föreslagit.

 

I en intervju med Friskolornas riksförbund berättar byskolans ordförande Henrik Emilsson om skolans betydelse för den värmländska byn.

– Det här är en ekonomisk förening utan vinstintresse, just för att ge våra barn en trygg uppväxt och bra utbildning.

Värmskog är en by i Grums kommun i Värmland. Byns skola är en friskola som drivs av en ekonomisk förening.

 

Utbildningsminister Anna Ekström som stöder utredningens förslag gör bedömningen att 8,5 procent av skolpengen kan försvinna.

 

Även om Henrik Emilsson tycker att delar av utredningen En mer likvärdig skola är bra är han mycket negativ till förslaget om ett avdrag på skolpengen.

Utbildningsminister Anna Ekström har hänvisat till beräkningar på att friskolor skulle få ett avdrag på 8,5 procent. Utredningens argument är att kommunala skolor har ett större ansvar för att elever ska få en skolplats och därmed har större kostnader. Men Henrik Emilsson håller inte med. Han nämner bland annat att kommuner sätter sina egna hyror till skillnad från friskolor.

– Vi hyr ju lokaler med marknadsmässiga hyror.

Att mindre skolor har lika stora grundkostnader som stora för att tillhandahålla exempelvis kök och lokalvård är också något som han menar gör det relativt dyrare per barn.

– Vi har en grundkostnad som är dyrare än för större verksamheter.

Värmskogs friskola är en liten byskola med 52 elever.

 

Han framhåller även att den administrativa bördan för att söka de många statsbidragen ger kommunerna en fördel då de har en annan möjlighet att lägga tid på ansökningar.

-Man kanske kan ha egen personal för just bara den administrativa delen.

På frågan om vad avdraget skulle innebära om det blev verklighet är Emilsson tydlig.

-Mycket av den kvalitet vi har idag skulle gå förlorad. Och då tror jag intäkterna minskar för att man inte vill ha kvar sina barn i en sån verksamhet. Det leder till att vi får lägga ner helt enkelt.

Skolutveckling under 30 år – värt att uppmärksamma!

23 september 2022

I år är det 30 år sedan friskolereformen beslutades i Sveriges riksdag. Det är värt att uppmärksamma, och det gör

Vinsten bygger trygghet

09 september 2022

Falun är en friskoletät kommun och så många som var femte elev i grundskolan går i en friskola. På gymnasienivå

Skolchefen: Kommunal verksamhet har köpfest i december

02 september 2022

Diskussionen om vinst har präglat friskoledebatten under lång tid. Men är frågan verkligen relevant? Vart tar vinsten vägen och hur

Byskolan: När skolan dör dör en bygd!

23 juni 2022

Vårterminen är slut och för eleverna har det efterlängtade sommarlovet börjat. De yngre barnen ser redan fram emot att få