Veckans PROFIL

På friskolan ABB Industrigymnasium startar nästa läsår en helt ny inriktning på teknikprogrammet. Sedan tidigare har skolan examinationstillstånd för inriktningen produktionsteknik på sitt teknikprogram. Från och med nästa läsår har skolan tillstånd att examinera även inom teknikvetenskap. Samtidigt utvecklar och fördjupar skolan sitt samarbete med Hitachi ABB Power Grids. Det här innebär nya och stora möjligheter för skolans elever. Vi bad rektor Lena Eliasson berätta mer.

Ni är en friskola som samarbetar tätt med näringslivet. Vad innebär det för eleverna att gå teknikprogrammet på er skola istället för en kommunal gymnasieskola?
– Det innebär att företagen bidrar med föreläsare och handledare. Samarbetet underlättar för eleverna att få praktikplatser och sommarjobb. När det inte är Corona-tider har våra elever även möjlighet att göra praktik utomlands.

I veckan berättade ni om en helt ny inriktning på teknikprogrammet. Innebär detta någon förändring för era elever?
– Tidigare har de elever som varit osäkra på vad de vill göra efter gymnasiet haft möjlighet att läsa en utökad kursplan för att säkerställa behörighet till alla utbildningar. Den nya inriktningen ger möjlighet att välja in fler kurser, exempelvis biologi och kemi, utan tillägg. Nu finns det en möjlighet att läsa ”fel” kurser men ändå läsa vidare. Den nya inriktningen ger en enklare väg till högskolan för dem som siktar på en ingenjörsutbildning.

Ni har även påbörjat ett nytt samarbete med Hitachi ABB Power Grids. Vad kommer detta att innebära för skolan och eleverna?
– Vi kommer att flytta in hos Hitachi ABB Power Grids och det innebär att eleverna får tillgång till utrustning i världsklass och den senaste tekniken. Ett fördjupat samarbete innebär dessutom ett större kontaktnät inom näringslivet och fler möjligheter för praktik och arbete utomlands.

Skolutveckling under 30 år – värt att uppmärksamma!

23 september 2022

I år är det 30 år sedan friskolereformen beslutades i Sveriges riksdag. Det är värt att uppmärksamma, och det gör

Vinsten bygger trygghet

09 september 2022

Falun är en friskoletät kommun och så många som var femte elev i grundskolan går i en friskola. På gymnasienivå

Skolchefen: Kommunal verksamhet har köpfest i december

02 september 2022

Diskussionen om vinst har präglat friskoledebatten under lång tid. Men är frågan verkligen relevant? Vart tar vinsten vägen och hur

Byskolan: När skolan dör dör en bygd!

23 juni 2022

Vårterminen är slut och för eleverna har det efterlängtade sommarlovet börjat. De yngre barnen ser redan fram emot att få