09 april 2021
Veckans PROFIL

Skolvalet är viktigt. Fler och fler föräldrar väljer friskolor för sina barn. För Madeleine Sestan Bach var valet av Villa Utsiktens förskola i Västerås självklart. Förskolan ligger mitt i Rocklundaskogen och som Madeleine uttryckte det ”de är ute i skogen varje dag”. Läs mer om varför hon och hennes man valde en friskola.

Varför valde ni en friskola?
– Jag och min man har alltid utgått efter ”rätt person på rätt plats” och med det menar vi att förskolepedagoger som får utrymme för utveckling och uppskattning trivs på sitt arbete och gör samtidigt ett bra jobb. Vi valde den här friskolan för att vi har fått bilden av att det är bra arbetsplats och på så sätt ger det bättre pedagoger som faktiskt både ska ta hand om och inspirera våra barn.

– Vi lägger våra barn i händerna på dessa pedagoger och de ska, enligt oss, ha all cred i världen och bästa förutsättningarna för att trivas på sina jobb. De är där för att utbilda och göra vad som driver dem och inte vara nannys. Jag vill att mina barn ska känna sig trygga i skolan med en omgivning som respekterar och engagerar.

– I en kommunal förskola med alla budgetbesparingar och med ruljangs på personal, som man hör så mycket om, känns det inte som att pedagogerna skulle må bra. Då skulle heller inte våra barn känna den tryggheten de behöver.

Vad vi är ni mest nöjda med?
– Jag måste säga att vi kunde inte gjort ett bättre val. Vad vår förskola har gett våra barn och oss som föräldrar finns det inga ord för. När vår treåriga dotter står och ropar NU i hallen för hon vill åka till förskolan på morgonen vet man att hon trivs. Kommunikationen och förståelsen mellan oss som föräldrar och våra pedagoger har också varit helt fantastisk – rak och tydlig. Vi har kreativa pedagoger som ser våra barn och ger dom de utmaningar och samtidigt den ömhet de behöver.

Behövs friskolor?
– Absolut! Det måste finnas ett alternativ om du som förälder, eller barn, inte är nöjd med det kommunala utbud som finns. Det handlar om starten av mitt barns liv och den påverkan den har i det långa loppet.

– Dessutom tycker jag inte att det ska finnas ett monopol på utbildning som bara staten ska få bedriva. Självklart ska det finnas en kontroll på kostnader och att utbildningen håller en hög nivå. Men som sagt, inget monopol.

Skolutveckling under 30 år – värt att uppmärksamma!

23 september 2022

I år är det 30 år sedan friskolereformen beslutades i Sveriges riksdag. Det är värt att uppmärksamma, och det gör

Vinsten bygger trygghet

09 september 2022

Falun är en friskoletät kommun och så många som var femte elev i grundskolan går i en friskola. På gymnasienivå

Skolchefen: Kommunal verksamhet har köpfest i december

02 september 2022

Diskussionen om vinst har präglat friskoledebatten under lång tid. Men är frågan verkligen relevant? Vart tar vinsten vägen och hur

Byskolan: När skolan dör dör en bygd!

23 juni 2022

Vårterminen är slut och för eleverna har det efterlängtade sommarlovet börjat. De yngre barnen ser redan fram emot att få