21 mars 2019

Ylva Skoogberg börjar som kommunikatör på Friskolornas riksförbund den 25 mars. Ylva har bland annat varit politiskt sakkunnig för Centerpartiet och projektledare på Entreprenörskapsforum. Läs en intervju med Ylva här.

Vem är du?

– Norrlänning, skidåkare och balproffs med examen i nationalekonomi från Uppsala universitet.  Jag är särskilt engagerad i frågor som rör kompetensförsörjning, entreprenörskap och kvinnors företagande. Exempelvis har välfärdssektorns avreglering inneburit möjligheter till entreprenörskap och framförallt är det kvinnor som är verksamma i de branscherna, det kommer ofta bort i debatten.

– Tidigare har jag ansvarat för arbetsmarknads- och näringspolitik som politisk sakkunnig för Centerpartiet och varit engagerad som kommunalpolitiker i stadsdelsnämnden i Bromma. Nu senast kommer jag från Entreprenörskapsforum där jag bland annat varit projektledare för den svenska delen av världens största entreprenörskapsundersökning Global Entrepreneurship Monitor.

Hur känns det inför ditt nya jobb?

– Jag är förväntansfull och ser verkligen fram emot att få arbeta med så kunniga kollegor med fokus på valfrihet inom skolan. Rätten till valfrihet är en av mina hjärtefrågor, dvs. din rätt att välja vem som ska utbilda dina barn, hjälpa dig när du söker nytt jobb och ta hand om dig när du blir gammal.

Vad ser du mest fram emot?

– Att med stöd av tidigare erfarenheter, forskning och ny kunskap få slipa argumenten för friskolors värde och ytterligare lyfta de viktiga frågorna kring valfrihet. Januariöverenskommelsen i all ära men debatten om lika villkor för välfärdsföretagen är på intet sätt över.

Har du någon särskild egenskap som du tror du får användning av i ditt jobb?

– Jag är en social person med stort engagemang och mycket energi. Det gör att jag förutom att jag har god kunskap om mina frågor också kan kommunicera på ett begripligt och relevant sätt.

Ylva ersätter Magnus Johansson som slutar den 31 mars.

 

Skolutveckling under 30 år – värt att uppmärksamma!

23 september 2022

I år är det 30 år sedan friskolereformen beslutades i Sveriges riksdag. Det är värt att uppmärksamma, och det gör

Vinsten bygger trygghet

09 september 2022

Falun är en friskoletät kommun och så många som var femte elev i grundskolan går i en friskola. På gymnasienivå

Skolchefen: Kommunal verksamhet har köpfest i december

02 september 2022

Diskussionen om vinst har präglat friskoledebatten under lång tid. Men är frågan verkligen relevant? Vart tar vinsten vägen och hur

Byskolan: När skolan dör dör en bygd!

23 juni 2022

Vårterminen är slut och för eleverna har det efterlängtade sommarlovet börjat. De yngre barnen ser redan fram emot att få