Svett, tårar och arbete utan lön räknas inte som insats av Reepaluutredningen

Reepaluutredningen väntas föreslå att friskoleägare inte ska kunna få högre avkastning än 8 procent på satsat kapital. – Förslaget är helt orimligt! Vi kommer aldrig att kunna investera och växa nu, säger Helena Bonnevie, vd och rektor på Akers Friskola.

bild.jpg

Bild: Akers Friskola, Svenskt Näringsliv

Reepaluutredningen väntas senare i höst föreslå att friskoleägare inte ska kunna få högre avkastning än 8 procent på satsat kapital. Det berättade SVT under tisdagen.

Helena Bonnevie är vd och rektor på Akers Friskola i Åkersberga. Det är en personalägd grundskola där 250 elever går från förskoleklass till årskurs 9. Skolan har cirka 40 anställda.

För Akers Friskola är förslaget förödmjukande och förvärrar en redan sned konkurrenssituation gentemot kommunala skolor när det gäller investerings- och expansionsmöjligheter.

– Förslaget är helt orimligt! Vi kommer aldrig att kunna investera och växa nu. Insatt egen tid, arbete utan lön, svett, tårar och kämpaglöd räknas uppenbarligen inte som insats, säger Helena Bonnevie.

– Vår skola är populär och vi har fyra köande till varje skolplats. Ska den lilla skolföretagaren pantsätta hus och egendom för att klara av att möta det söktrycket? Kommunala skolor nära oss investerar hundratals miljoner kronor i lokaler. Bara det faktum att de får tillgång till sådana summor är ju konkurrensbegränsande. De investeringarna tas heller inte med när den genomsnittliga lokalersättningen i skolpengen till oss räknas ut.

Helena Bonnevie är osäker på om politikerna verkligen förstår vad vinsten betyder för skolföretagare.

– Det behövs pengar för att kunna bygga eller renovera en skola. Får en liten friskola samma möjligheter till investeringskapital utanför skolpengen så kan det vara bra. I dagsläget måste vi spara ihop till nya stolar och bord genom att vara kostnadseffektiva inom skolpengens ram. Jag önskar att politiker förstår att det är den kostnadsmedvetenheten som är den föraktade vinsten. Jag blir själv mer upprörd över underskott och ovarsamhet i inköp som resulterar i att skattemedel inte vårdas, säger Helena Bonnevie.

– I vår friskola skapar vi stor kvalitet för den skolpeng vi får. Dessutom ligger risken helt och hållet på axlarna på den lilla skolföretagaren. Vad tänker Ilmar Reepalu om det? Finns det en riskreduktion med som motvikt till överskottsregleringen? 

Reepaluutredningen ska presentera sitt förslag den 1 november.

Text: Magnus Johansson

Länkar:

Om Akers Friskola