Yrkesgymnasiet: ”Vi har inga avhopp”

När antalet nyexaminerade både var för få och var för dåligt förberedda för arbetslivet tog branschen tag i det själv och startade en friskola. Idag är Refis en av huvudstadens få gymnasieskolor som erbjuder program inom el och VVS.

Att fristående gymnasieskolor drivs i nära samarbete med näringslivet är regel snarare än undantag. Men att en bransch själv startar en friskola är lite mer ovanligt.

– Våra elever lever ett skollyxliv, säger rektor Claudia Marcks om den tillgång till både kompetens, rätt material  och praktikplatser som det nära samarbetet med Installatörsföretagen (IN) innebär.

Refis ligger i Liljeholmen i Stockholm, strax innan bron till Södermalm. Skolan startade 2003 och har nyligen utökat till att erbjuda program för el. Sedan tidigare har men ett program för VVS.

– Jag skulle kunna anställa varenda elev på den här skolan, säger företagaren Anders Kullenberg som är ordförande i skolans styrelse. Han driver till vardags en elinstallationsfirma med ett 40-tal anställda.

Refis yrkesgymnasium har idag drygt 160 elever.

Se hela intervjun och du får veta mer om hur en fristående gymnasieskola kan drivas i nära samarbete med branschen. Läs mer om REFIS.

VD intervjuar är en intervjuserie skapad av Friskolornas riksförbund där Ulla Hamilton ger en fördjupning i aktuella skolfrågor.