13 oktober 2021

När antalet nyexaminerade både var för få och var för dåligt förberedda för arbetslivet tog branschen tag i det själv och startade en friskola. Idag är Refis en av huvudstadens få gymnasieskolor som erbjuder program inom el och VVS.

 

Att fristående gymnasieskolor drivs i nära samarbete med näringslivet är regel snarare än undantag. Men att en bransch själv startar en friskola är lite mer ovanligt.

– Våra elever lever ett skollyxliv, säger rektor Claudia Marcks om den tillgång till både kompetens, rätt material  och praktikplatser som det nära samarbetet med Installatörsföretagen (IN) innebär.

Refis ligger i Liljeholmen i Stockholm, strax innan bron till Södermalm. Skolan startade 2003 och har nyligen utökat till att erbjuda program för el. Sedan tidigare har men ett program för VVS.

– Jag skulle kunna anställa varenda elev på den här skolan, säger företagaren Anders Kullenberg som är ordförande i skolans styrelse. Han driver till vardags en elinstallationsfirma med ett 40-tal anställda.

 

Refis yrkesgymnasium har idag drygt 160 elever.

 

Se hela intervjun och du får veta mer om hur en fristående gymnasieskola kan drivas i nära samarbete med branschen. Läs mer om REFIS.

VD intervjuar är en intervjuserie skapad av Friskolornas riksförbund där Ulla Hamilton ger en fördjupning i aktuella skolfrågor. 

 

Vd intervjuar Tom Callahan, Futuraskolan

28 maj 2024

Tom Callahan, vd på Futuraskolan, intervjuas av Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, om kunskapsresultat, elevhälsa och Futuraskolans egen Master

Intervju med Johanna Karlsson, rektor Vrena friskola

26 mars 2024

Hur är det egentligen att driva en mindre, kooperativt ägd skola en bit från närmaste större tätort? En styrka är

Vd intervjuar Andreas och Sara på Karlsundsskolan i Örebro

20 februari 2024

På Karlslundsskolan i Örebro är rörelse en naturlig del av skoldagen. Skolan är en certifierad generation Pepp-skola vilket innebär att

Vd intervjuar Malin Nordesjö, Tisenhultgruppen

19 februari 2024

Malin Nordesjö är ägare och vd på Tisenhultgruppen, som bland annat driver Futuraskolorna. Här intervjuas hon av Ulla Hamilton, vd