”Pappa, jag fick ett F i matte!” Stolt eller rasande – oavsett kan det vara en tuff utmaning att prata med sitt barn om betyg.

Vi har samlat några experter i betygsfrågan som kan guida dig rätt i ett av de tuffaste familjesamtalen kring middagsbordet.

Hur rättvisa är betygen?

Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, tycker att det svenska betygssystemet behöver bli bättre.

Varför är betyg viktiga?

– Alla behöver feedback, inte minst unga. Betyget ger dig information om hur mycket du kan, det ger också samma information till föräldrar och till lärare.

Är betygssystemet rättvist i dag?

– Nej, kriterierna för de olika betygsnivåerna är svårtolkade vilket gör att lärare tolkar olika. Så det kan bli stora skillnader mellan skolor och även inom skolor på grund av att olika lärare tolkar olika.

Vad ska vi göra åt det?

– Det behövs tydliga betygskriterier. Och vi skulle dessutom behöva ett system som faktiskt mäter skolans förmåga att höja elevens kunskapsnivå under skoltiden. Den frågan svarar inte betygen på.

Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, är kritisk mot hur vi sätter betyg i svensk skola. Läs mer om hennes förslag för att göra betygssystemet mer rättvist här

Titta på ett seminarium om betygssystemet som Friskolornas riksförbund arrangerade i december 2022 här.

Hur motiverar man barn? Det här säger forskningen

  • Barn behöver lära sig att misslyckas, men behöver också hjälp att förstå att ett misslyckande kan vändas till en framgång. Alltså: feedback!
  • Med informativ och konstruktiv feedback på både det som varit bra och mindre bra utvecklas man. 
  • För lärare, liksom andra vuxna i barnens närhet, har relationen till barnen och hur man bemöter dem stor betydelse för hur barnens motivation utvecklas.
  • Läraren har stor betydelse för elevens motivation, både gällande planering, genomförande och uppföljning. En viktig pusselbit för eleverna är att läraren är tydlig med syftet för uppgifterna och tar sig tid att stötta eleverna.
  • För föräldrar är det viktigt att inte tjata om att barnet ska göra läxorna eller sträva mot höga betyg. I stället är det viktigt att man intresserar sig för skolan och ställer frågor om hur det går och hur barnet upplever skolan.

Embla Persson, ordförande i Sveriges elevkårer, pratar om skolans utmaningar och om hur föräldrar ska tänka när de pratar betyg och resultat med sina barn. Videointervjun spelades in i samband med Friskolornas riksförbunds årsmöteskonferens i april 2023.