Många elever får undervisning i digital kompetens. Men samtidigt är det inte alla som får det, och de som får det får det inte alltid regelbundet. Det visar rapporten Skolbarnen och internet 2018 från Internetstiftelsen.

Rapporten Skolbarnen och internet 2018 visar att många svenska elever får undervisning i digital kompetens, såsom källkritik, skydd mot kränkningar på nätet och programmering.

Men tyvärr visar rapporten också att undervisningen inte når alla. Hälften av eleverna har exempelvis inte kommit igång med programmering. Få elever får också undervisning regelbundet i digital kompetens.

Att undervisningen kan ge resultat visar exempelvis sambandet mellan att de som får undervisning om skydd mot kränkningar på nätet också är mindre utsatta för nätmobbning än andra.

Tillgång till utrustning är också viktigt. Rapporten visar att de som har en egen dator via skolan bedömer sin digitala kompetens som högre än andra.

Skolbarnen och internet ges ut av Internetstiftelsen i Sverige.

Ladda ner rapporten här (nytt fönster)

Skolbarnenochinternet2018.JPG

Ur rapporten Skolbarnen och internet 2018 (Internetstiftelsen)

 

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta