23 maj 2014

Den 29 juni – 6 juli anordnas årets politikervecka. Skolan blir hetare än någonsin under Almedalsveckan och Friskolornas riksförbund är på plats för att påverka politiker, media och beslutsfattare.

Friskolornas riksförbund är i Visby hela veckan, både kansliet och styrelsen. Vi arrangerar egna seminarier och deltar i andras evenemang och paneler. Vi ordnar också ett mingel på skolskeppet Älva med friskolevänner på plats!

Många medlemmar kommer till politikerveckan, även lärare och rektorer. Kommer du att vara där? Vill du komma på minglet eller ta en kopp kaffe och träffa någon från förbundet, hör av dig så bokar vi in det!

På den här sidan uppdateras löpande informationen om förbundets medverkan.

Vad styr föräldrars och elevers val av skola – egentligen?
Kairos Future presenterar en ny opinionsmätning om skolvalet. Vad är viktigt när föräldrar och elever väljer förskola och skola? Hur prioriterar de och vad upplevs som svårt? Diskussion under ledning av Maria Wetterstrand om hur vi ser på att göra val och varför vi väljer som vi gör.
Medverkande: Mats Lindgren, grundare och vd Kairos Future, Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas riksförbund och vice vd på Kunskapsskolan, Ebba Östlin, (S) ordförande i Utbildningsnämnden Botkyrka kommun samt Adam Cwejman, projektledare på Timbro och tidigare ordförande för Liberala ungdomsförbundet. Moderator: Maria Wetterstrand
Tid: Måndag 30 juni klockan 13.00 – 14.30
Plats: Almegatältet/Wisby Strand
Läs mer om seminaret och se det i efterhand

Afternoon tea med samtal om skolan
Det brittiska och det svenska skolsystemet har en hel del gemensamt, men är också olika på flera sätt. Friskolornas riksförbund bjuder in till ett samtal om den svenska och den brittiska skolan och vad vi kan lära av varandra. På engelska.
Deltagare: Toby Young, författare och journalist, samt grundare av en av de första brittiska friskolorna, London Free School, Gabriel H. Sahlgren, forskningschef, Centre for Market Reform of Education vid Institute of Economic Affairs i London och affilierad forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN) samt Åsa Melander, skolplaneringschef i Hackney, London. Moderator: Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund.
Tid: Torsdag 3 juli klockan 14.00 – 15.00
Plats: Bolaget, Stora Torget 20
Läs mer om seminariet och se det i efterhand

SM i utspelspolitik eller seriösa förslag? Friskolorna ställer politikerna mot väggen
Kommunalt veto, vinstförbud, förbud mot aktiebolag, krav på ökad lärartäthet, ekonomisk redovisning på enhetsnivå med mera. Hur skulle alla förslag som nu duggar tätt från partierna påverka Sveriges friskolor och de 300 000 barn och elever som går i fristående verksamheter?  Demoskop presenterar en ny undersökning, därefter blir det debatt.
Deltagare: Representanter från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Folkpartiet samt medlemmar i Friskolornas riksförbund. Moderator: Johannes Hylander, New Republic
Tid: Torsdag 3 juli klockan 15.30 – 17.00
Plats: Wisby strand, Lojsta
Läs mer om seminariet och se det i efterhand

Matteakuten – samtala med mattelärare, upplev modern undervisning och bota din matterädsla
Är du rädd för bråk? Lider du av algebrastress? Är det osannolikt att du minns sannolikhetsläran? Vågar du testa PISA? Vill du bli smartare än en niondeklassare? Upplev modern matteundervisning och fråga lärare allt du velat veta, men aldrig vågat fråga. Vi botar matterädsla på 5 minuter. Alla kan matte!

Här kan du också duellera i förmåga till fokus. I vårt Mindball Game gäller det att glömma all debatt och politik för ett ögonblick och utmana din motståndare i #mattefokus. Med bara tankekraft ska du få en kula att röra sig över ett bord. Magiskt, men det funkar!

Tid: 30 juni – 2 juli klockan 09.00 – 17.00
Plats: Wisby strand, BloggplatsH12
Läs mer om Matteakuten 

 

Vesna Prekopic: Så behöver skolan jobba mot brott

20 september 2023

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för Sveriges unga. Vad behöver vi göra för att vända utvecklingen? På onsdagsmorgonen den 20

Så många svenskar vill behålla skolvalet

11 september 2023

Friskolor ifrågasätts ofta i debatten. Men en opinionsundersökning från Demoskop visar att stödet för det fria skolvalet är överväldigande bland

Frukostseminarium – ”Skolan som brottsplats” 20 september

07 september 2023

Nära hälften av eleverna har utsatts för brott. Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel och sexuella kränkningar, den näst

Folkhälsomyndigheten: Så mår Sveriges unga

23 augusti 2023

Hur mår eleverna? Det var temat för ett frukostseminarium hos Friskolornas riksförbund onsdagen den 23 augusti 2023. Medverkade gjorde bland