Utbildning är en av de viktigaste skyddsfaktorerna mot brott bland unga. Hur kan skolan bekämpa kriminella gäng och förebygga deras grepp om de egna eleverna?

Den 7 december arrangerade Friskolornas riksförbund ett frukostseminarium om hur skolorna kan bidra till att bekämpa gängbrottslighet. En av USA:s främsta forskare på gängkriminalitet och skolor, professor Jesse Bruhn, deltog i en förinspelad videointervju. Jesse Bruhn berättar om hur gängens geografi ser ut i Chicago, vilka ungdomar som dras in i brottslighet och hur skolor bekämpar gängbrottslighet i USA.

Du kan se hela intervjun med professor Jesse Bruhn här:

Professor Randi Hjalmarsson: Så kan utbildning bidra i kampen mot brott

08 december 2023

Hur ska samhället mota gängbrottsligheten i grind? Och vad är skolans roll? Den 7 december bjöd Friskolornas riksförbund in till

Martin Marmgren: Så samverkar polisen med skolor

08 december 2023

Gängbrottsligheten har trängt in i skolkorridorer runt om i landet. Hur ska lärare och skolledningar hantera det? Den 7 december

Rektor Maria Nordheden Gard: Så minns vi Adriana, 12, på vår skola

07 december 2023

Hur påverkar det en skola när en elev blir ihjälskjuten? 2020 föll Adriana, 12, offer för gängvåldet när hon var

Professor Marie Torstensson Levander: Därför hamnar vissa barn i brottslighet

07 december 2023