Friskolor ifrågasätts ofta i debatten. Men en opinionsundersökning från Demoskop visar att stödet för det fria skolvalet är överväldigande bland svenska folket.

Enligt en mätning av opinionen kring det fria skolvalet – alltså rätten att själv välja vilken skola ens barn ska gå i, eller vilken gymnasieskola man som elev vill gå i – är en mycket stor majoritet av svenska folket positiv till rätten att välja.

87 procent av svenskarna menar att man själv ska få välja vilken gymnasieskola man vill gå på, 77 procent tycker att föräldrar ska få välja förskola åt sina barn och 71 procent anser att man också ska få välja grundskola.

Opinionsmätningen genomfördes våren 2023 av Demoskop på uppdrag av Friskolornas riksförbund.

Vd intervjuar Malin Nordesjö, Tisenhultgruppen

19 februari 2024

Malin Nordesjö är ägare och vd på Tisenhultgruppen, som bland annat driver Futuraskolorna. Här intervjuas hon av Ulla Hamilton, vd

#skolberättelser – sanningen om friskolor