Camilla Lindgren är VD för fristående Verbala stigar förskolor och är en av våra medlemmar som gjort räknesnurran på Friskolornas riksförbunds hemsida. Räknesnurran visar hur en fristående verksamhet påverkas om förslagen om vinstbegränsning blir verklighet. Förslag skulle drabba alla, oavsett storlek och driftsform. Camilla har dessutom bidragit till opinionsbildningen kring förslaget genom att berätta både för föräldrar och medarbetare vad konsekvenserna skulle bli för Verbala stigar.

Vad tycker du om Reepalus förslag, hur skulle det påverka Verbala stigar?

– Vi ser inga förutsättningar för oss att fortsätta driva Verbala Stigar förskolor om detta förslag skulle gå igenom. Ett par veckor med en pedagog sjuk eller om vi går med en tom förskoleplats under en månad så har vi inga reserver i företaget kvar. Det går inte att driva ett hälsosamt företag om man inte får ha reserver att ta i från i samband med förutsättningar som inte går att förutse. Vilken bank skulle låna ut pengar till ett företag som inte kan ha en säkerhet?

Tror du att andra fristående verksamheter har förstått förslagets konsekvenser?

– Vi hör på olika forum och möter många fristående verksamheter som inte förstår och som när man förklarar förutsättningarna blir chokade,  "men så kan de väl inte mena". Det är många som resonerar att det kommer inte drabba oss, men det kommer ju drabba oss alla oavsett storlek på vårt företag.

Du har ju förklarat vad förslaget innebär för dina föräldrar och medarbetare, vad sa du då?

– Vi förklarade utifrån vårt företag hur konsekvenserna skulle påverka pedagogerna. Några av dem blev oroliga. Vi förklarade utifrån deras verklighet under ett APT möte och gav dem möjlighet att ställa frågor. Föräldrarna var otroligt uppfinningsrika på att hitta olika vägar man kunde komma runt det och gav oss förslag. Någon frågade om vi måste lägga ner redan nu och vi svarade att vi kommer kämpa in i det sista, men går det igenom måste vi stänga. Flera föräldrar reagerade på att under dessa förutsättningar kan man inte driva ett företag.  En förälder har reagerat på att vi skapar politisk opinion och att det är oproffsigt.

Tvekade du om att berätta om förslaget, med tanke på konsekvenserna?

– Vi kände att det fanns en risk att förlora pedagoger, befintliga och framtida kunder redan nu om vi förklarade. Men samtidigt kan vi inte agera utåt, inom politiken, som när Annie Lööf nämnde oss i partiledardebatten, om vi inte också är öppna mot dem som drabbas först. Vi kan inte välja att inte agera och lyfta nackdelarna i detta förslag.

 

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta