Anna Hansson-Bittár, rektor på Pysslingens Brevik skola i Tyresö är den första mottagaren av Sveriges stora Skolledarpris på 100 000 kronor. Priset delades ut på Nordiska Skolledarkongressen på tisdagen i Göteborg.

Anna Hansson-Bittár. Bild från Pysslingen. Foto: Magnus Hartman– Jag är mycket lycklig och hedrad, säger Anna Hansson-Bittár, i ett pressmeddelande från Skolledarna.

Anna Hansson-Bittár får sitt pris för att hon bland annat "är en skicklig ledare med lång erfarenhet och som använder den till att ständigt utmana sina egna tankemönster" och att ”hennes skolledarskap är ett föredöme och vilar stabilt på en etisk grund”.

Sveriges stora Skolledarpris delas ut för första gången med anledning av Sveriges Skolledarförbunds 50-årsjubileum.

– För mig betyder priset mycket. Det är roligt att också skolledare uppmärksammas. Och fantastiskt att få priset i sådan fin konkurrens, säger Anna Hansson-Bittár till Skolledarna.

Övriga finalister var Petra Karlsson, biträdande rektor på Polhemsskolan i Lund, Per Gamalielsson, rektor på Vasagymnasiets i Arboga och Jacob Wesley, rektor på Högsbyskolan i Hemse.

Så här lyder juryns motivering:

Hen är en skicklig ledare med lång erfarenhet och som använder den till att ständigt utmana sina egna tankemönster. Med stort engagemang, hårt arbete och mod har hen byggt upp en skola vars organisation bryter mot traditionerna och kombinerar stabilitet och formbarhet på ett mycket framgångsrikt sätt.

Hens skolledarskap är ett föredöme och vilar stabilt på en etisk grund. Hens agerande och empatiska ledarstil genomsyrar verksamheten som karaktäriseras av höga kunskapsresultat, framgångsrika och glada elever, nöjda föräldrar och engagerade lärare och övriga medarbetare.

Juryn har bestått av Svenskt Näringsliv, Friskolornas riksförbund, Sveriges elevråd – SVEA, Sveriges Elevkårer, Studentlitteratur, Sveriges Kommuner och Landsting och Sveriges Skolledarförbund.

Läs mer:

Brevik skola på Facebook (nytt fönster)

Vesna Prekopic: Så behöver skolan jobba mot brott

20 september 2023

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för Sveriges unga. Vad behöver vi göra för att vända utvecklingen? På onsdagsmorgonen den 20

Så många svenskar vill behålla skolvalet

11 september 2023

Friskolor ifrågasätts ofta i debatten. Men en opinionsundersökning från Demoskop visar att stödet för det fria skolvalet är överväldigande bland

Se frukostseminariet – ”Skolan som brottsplats” i efterhand

07 september 2023

Nära hälften av eleverna har utsatts för brott. Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel och sexuella kränkningar, den näst

Folkhälsomyndigheten: Så mår Sveriges unga

23 augusti 2023

Hur mår eleverna? Det var temat för ett frukostseminarium hos Friskolornas riksförbund onsdagen den 23 augusti 2023. Medverkade gjorde bland