Anna Hansson-Bittár, rektor på Pysslingens Brevik skola i Tyresö är den första mottagaren av Sveriges stora Skolledarpris på 100 000 kronor. Priset delades ut på Nordiska Skolledarkongressen på tisdagen i Göteborg.

Anna Hansson-Bittár. Bild från Pysslingen. Foto: Magnus Hartman– Jag är mycket lycklig och hedrad, säger Anna Hansson-Bittár, i ett pressmeddelande från Skolledarna.

Anna Hansson-Bittár får sitt pris för att hon bland annat "är en skicklig ledare med lång erfarenhet och som använder den till att ständigt utmana sina egna tankemönster" och att ”hennes skolledarskap är ett föredöme och vilar stabilt på en etisk grund”.

Sveriges stora Skolledarpris delas ut för första gången med anledning av Sveriges Skolledarförbunds 50-årsjubileum.

– För mig betyder priset mycket. Det är roligt att också skolledare uppmärksammas. Och fantastiskt att få priset i sådan fin konkurrens, säger Anna Hansson-Bittár till Skolledarna.

Övriga finalister var Petra Karlsson, biträdande rektor på Polhemsskolan i Lund, Per Gamalielsson, rektor på Vasagymnasiets i Arboga och Jacob Wesley, rektor på Högsbyskolan i Hemse.

Så här lyder juryns motivering:

Hen är en skicklig ledare med lång erfarenhet och som använder den till att ständigt utmana sina egna tankemönster. Med stort engagemang, hårt arbete och mod har hen byggt upp en skola vars organisation bryter mot traditionerna och kombinerar stabilitet och formbarhet på ett mycket framgångsrikt sätt.

Hens skolledarskap är ett föredöme och vilar stabilt på en etisk grund. Hens agerande och empatiska ledarstil genomsyrar verksamheten som karaktäriseras av höga kunskapsresultat, framgångsrika och glada elever, nöjda föräldrar och engagerade lärare och övriga medarbetare.

Juryn har bestått av Svenskt Näringsliv, Friskolornas riksförbund, Sveriges elevråd – SVEA, Sveriges Elevkårer, Studentlitteratur, Sveriges Kommuner och Landsting och Sveriges Skolledarförbund.

Läs mer:

Brevik skola på Facebook (nytt fönster)

Lotta Krus om högskolerapport: Känns fel för våra lärare att höra att de fuskar

04 april 2024

Lotta Krus, chef för grundskolesegmentet på friskolekoncernen AcadeMedia, har jobbat länge med likvärdig betygsättning på koncernnivå. Hon tycker att det

Frans Björnsson om högskolerapport: ”Utmaningar med metoden”

04 april 2024

Frans Björnsson, på skolinformations och jämförelsetjänsten Ednia.se, berättar vad han tänker om Skolverkets och Universitetskanslerämbetets rapport ”Till högskolan från gymnasieskolan”.

Storbråk om skolpengen i Göteborg

04 april 2024

Skolkommunalrådet i Göteborg, Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), vill inte betala ut högre skolpeng till stadens friskolor – trots att de

Seminarium: Presterar friskolornas elever sämre på högskolan?

21 mars 2024

 Rapporten Till högskolan från gymnasieskolan, om hur studenter presterar på högskolestudier efter gymnasiet, har fått stor uppmärksamhet i media. Bilden