08 december 2015

   Ett kommunalt veto mot friskolor gör att den politiska inställningen – och inte kvaliteten – får att styra skolutbudet. Friskolornas riksförbunds undersökning visar att rödgrönt styrda kommuner ville hindra etableringar av fristående grundskolor i 87 procent av fallen då Skolinspektionen gett sitt godkännande 2010-2014.

   Ett kommunalt veto mot friskolor gör att den politiska inställningen – och inte kvaliteten – får att styra skolutbudet. Det gör att familjer som vill kunna välja, men som inte kan flytta eller skjutsa sina barn till en annan kommun, drabbas hårdast.

   – Vi ska värna mångfalden på skolområdet och individens skolval. Det är därför glädjande att regeringen inte längre har riksdagens majoritet med sig bakom det här, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

   En granskning gjord av tidningen Dagens Samhälle tidigare i höst visade att 1 av 3 friskolor som Skolinspektionen godkänt åren 2012-2014 inte hade fått starta om kommunerna fått bestämma – lägga in sitt veto – vilket regeringen vill. Granskningen visar också att inställningen till nya friskolor är ideologisk. Rödgrönt styrda kommuner har sagt nej i 8 fall av 10, alliansstyrda i 2 av 10.

   Friskolornas riksförbund har gjort motsvarande undersökning, men för en längre period, 2010 – 2014. Den undersökningen visar att rödgrönt styrda kommuner ville hindra etableringar av fristående grundskolor i 87 procent av fallen då Skolinspektionen gett sitt godkännande.

   – Mönstret håller i sig. Elever och föräldrar vill ha valfrihet, men ett veto i händerna på negativt inställda kommunpolitiker kommer att hindra föräldrar och elever från att välja bästa möjliga skola och den skola som passar hen bäst. Det är därför glädjande att regeringen inte längre har riksdagens majoritet med sig bakom det här, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

   I och med att skiljelinjen mellan de politiska blocken är så tydlig riskerar det också att öka skillnaderna mellan elevernas valförutsättningar, beroende på i vilken kommun de bor.

   – Kommuner där den politiska majoriteten motsätter sig friskolor kommer att förlora på det när familjer väljer att flytta eller låter barnen gå i skolan i en grannkommun. Men de absolut största förlorarna blir de familjer som inte har möjlighet att flytta eller att skjutsa barnen till en skola längre bort. Det blir en klassfråga, säger Ulla Hamilton.

   För kommentarer:

   Ulla Hamilton, vd

   072-529 27 70

   För upplysningar:

   Magnus Johansson, kommunikatör

   08-762 78 04

   Länkar:

   Ladda ner rapporten här (Pdf, nytt fönster)

   Dagens Samhälles granskning (nytt fönster)

   Debattartikel av Mikaela Valtersson och Ulla Hamilton i Aftonbladet 8 dec 2015 (nytt fönster)

   Ska vi ha lottning till alla skolor?

   28 september 2023

   På agendan för helgens centerstämma i Örebro står bl a frågan om lottning som urvalsgrund till friskolor. Idag gäller syskonförtur,

   Krävs det kadaverdiciplin för att få ordning på en skola?

   26 september 2023

   Skolan är den vanligaste brottsplatsen för Sveriges unga. Vad behöver vi göra för att vända utvecklingen? Det handlade vårt frukostseminarium

   Vesna Prekopic: Så behöver skolan jobba mot brott

   20 september 2023

   Skolan är den vanligaste brottsplatsen för Sveriges unga. Vad behöver vi göra för att vända utvecklingen? På onsdagsmorgonen den 20

   SVT:s friskolekritiska vinkling sprack – men de körde ändå

   19 september 2023

   På tisdagen publicerade SVT Nyheter Småland ett nyhetsinslag om att Växjös kommunala skolor går back. Boven i dramat? Ja, enligt