20 augusti 2013

I kommuner med bara en skola har elevernas resultat försämrats markant mycket mer än för skolorna i resten av Sveriges kommuner, där det finns möjlighet att välja skola. Det visar en granskning av Reforminstitutet.

Andelen obehöriga till gymnasium har till exempel fördubblats från 7,8 % till 15,5 % i enskolekommuner jämfört med en ökning i flerskolekommunerna från 10 % till 13,5 %. Andel underkända i ett eller flera ämnen har ökat kraftigt i enskolekommunerna, men rentav minskat i flerskolekommunerna. Resultaten för nationella prov visar på liknande mönster.

Det visar Reforminstitutets granskning av hur elevresultaten förändrats mellan 1999 och 2012 i enskolekommuner jämfört med flerskolekommuner.

Ladda ner hela rapporten Vad har hänt med skolresultaten i kommuner utan valmöjlighet? (Pdf)

Vd intervjuar Malin Nordesjö, Tisenhultgruppen

19 februari 2024

Malin Nordesjö är ägare och vd på Tisenhultgruppen, som bland annat driver Futuraskolorna. Här intervjuas hon av Ulla Hamilton, vd