13 februari 2024

Debattens vågor går höga kring friskolor. Men för dem vars vardag finns i dessa skolor blir det oftast svårt att känna igen sig. Elever, lärare och rektorer som pluggar eller jobbar på en friskola möter en skolvardag som präglas av helt annat än det friskoledebatten handlar om.

I vår artikelserie #skolberättelser försöker vi ge dem som lever i friskolevardagen en röst.

Här möter du Said, som – tack vare en friskola i Malmö – tog sig hela vägen från utanförskapets Rosengård till Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, trots att han inte kom från en familj med studievana.

Du får också träffa Katarina Radosevic, som fick läsa Svenska som andraspråk när hon kom till vårt land från inbördeskrigets Jugoslavien, och nu själv är lärare i samma ämne.

På friskolor kan man också flamencodansa sig till kunskaper i spanska språket och dess kultur eller möta elever som Melissa, som tar sig långt till skolan bara för att få plugga i en miljö som kan erbjuda studiero och kunskapsfokus.

Läs mer om dessa öden och många fler i #skolberättelser från friskolesverige. Och dela gärna med dig av dina egna erfarenheter av friskolor – där du vill i sociala medier under hashtaggen #skolberättelser eller i ett mejl till oss.

Välkommen in på vår temasida om #skolberättelser och få en inblick i hur verkligheten ser ut bortom politiska slagord.

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta