05 mars 2020

Antalet barn och ungdomar växer och skolbristen är redan ett faktum i framförallt landets tillväxtkommuner. Sveriges friskolor vill växa och kan ta mycket av de investeringskostnader som kommuner annars själva måste lösa. Men för att friskolor ska kunna starta eller utökas krävs tillstånd från Skolinspektionen.

Men hur väl stämmer Skolinspektionens tillståndsgivning med kommunernas ökade behov av skolor? Detta diskuterades vid ett seminarium 5 mars då även en granskning av hur Skolinspektionens tillståndsprövningar presenterades. Robin Nilsen jur. stud. har skrivit en rapport om besluten samspelar med det stora behovet av fler skolplatser. Ladda ned och läs hela rapporten  Klarar Sverige skolbristen?

Hör Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande (M) Nacka kommun, förklara hur viktiga friskolor är för att motverka skolbristen i en tillväxtregion som Stockholm och särskilt för en kommun som Nacka som växer så det knakar.

Carin Clevesjö, chef på enheten för tillståndsprövning hos Skolinspektionen, förklarar hur Skolinspektionen resonerar vid tillståndsprövning och hur framtiden kan se ut.

Hör Fredrik Lindgren berätta hur han som vd för Kunskapsskolan upplever problemen med Skolinspektionens tillståndsprövning.

 

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta