31 maj 2017

Den 19 maj var det nyinvigning för Källskolan i Upplands Bro. Sedan skolan brann den 13 september förra året har eleverna i nästan åtta månader varit utspridda på tre olika platser i Kungsängen. Det skriver tidningen Världen idag.

Den nya skolbyggnaden har större klassrum, vilket gör att Källskolan kommer att kunna ta in fler elever.

Även om skolans ledning var glada att ha egna lokaler igen var barnen gladast enligt Världen idag – och då inte bara för tårta och saft. För dem var det skönt att vara samlade på en egen skola igen.

Källskolan har funnits sedan friskolereformen genomfördes i början av nittiotalet. Skolan har kristen profil, men på skolan går inte bara troende.

Mamman Annika berättar för Världen idag att hon valde Källskolan för att erbjuda sin son ett lite mindre sammanhang – i klassen är de bara 13 barn.

– Jag är så tacksam för skolan. Det märks att lärarna här älskar barnen och ser till hela människan, säger hon.

En annan förälder, Jenny Berg, instämmer i lovorden. Familjen är inte kristen, och har flyttat två mil söderut, till Hässelby. Ändå får 8-åriga Alma gå kvar i Källskolan.

– Vi valde skolan för att den var liten och låg bra till, och den har levt upp till alla våra förväntningar. Här finns en vänlighet och samhörighet, säger hon.

– Att den är religiös spelar egentligen ingen roll för oss. Men vår kultur bygger ju på kristendomen, så det är bra att de får lära sig om den.

Bland invigningstalarna fanns Mariette Dennholt, förbundsjurist på Friskolornas riksförbund, som påpekade att såväl Källskolan som hela friskolereformen och det fria skolvalet fyller 25 år.

– I dag går 340 000 barn i fristående förskolor och skolor, så vi har fått en större mångfald, sa hon, och tillade att föräldrar och lärare i fristående skolor säger att de är mest nöjda med sina skolor, sade Mariette Dennholt.

Läs hela artikeln hos Världen idag (nytt fönster)

 

 

Vesna Prekopic: Så behöver skolan jobba mot brott

20 september 2023

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för Sveriges unga. Vad behöver vi göra för att vända utvecklingen? På onsdagsmorgonen den 20

Så många svenskar vill behålla skolvalet

11 september 2023

Friskolor ifrågasätts ofta i debatten. Men en opinionsundersökning från Demoskop visar att stödet för det fria skolvalet är överväldigande bland

Se frukostseminariet – ”Skolan som brottsplats” i efterhand

07 september 2023

Nära hälften av eleverna har utsatts för brott. Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel och sexuella kränkningar, den näst

Folkhälsomyndigheten: Så mår Sveriges unga

23 augusti 2023

Hur mår eleverna? Det var temat för ett frukostseminarium hos Friskolornas riksförbund onsdagen den 23 augusti 2023. Medverkade gjorde bland