Dags inse att Reepalus förslag inte handlar om vinstbegränsning utan om valfrihetsbegränsning

Det PWC och Svenskt Näringsliv tydliggör är att om Reepalus förslag blir verklighet så blir det omöjligt att driva välfärdsföretag. Med andra ord – människors valfrihet försvinner.

PWC har för Svenskt Näringslivs räkning, gjort en analys av Reepalus förslag om nya villkor för att driva välfärdsföretag. Många tror att det handlar om att begränsa vinster, men förslaget drabbar alla företag oavsett bolagsform och slår i princip undan förutsättningarna för att bedriva verksamhet. Läs den mycket intressanta analysen. När jag idag läser Aftonbladets ledarskribents kommentar av Morin/af Ugglas debattartikel i DN undrar jag om hon över huvud taget har satt sig in i förslaget. Hennes artikel idag tyder på att hon inte har en aning om vad det handlar om. Den är full av invektiv och bortser helt från individperspektivet. För visst vet hon att 8av 10 vill ha valfrihet? Och visst vet hon att det finns många dåliga offentliga verksamheter?

Det PWC och Svenskt Näringsliv tydliggör är att om Reepalus förslag blir verklighet så blir det omöjligt att driva välfärdsföretag. Med andra ord – människors valfrihet försvinner. Det är märkligt att inte media har tagit upp detta perspektiv i sina kommentarer kring Reepalus förslag. Men de är tyvärr mer intresserad av det politiska spelet än av hur människors vardag påverkas. Det visas också i en intressant rapport från  Timbro Mediainstitut som presenterades idag.