Det socialdemokratiska skolkommunalrådet i Göteborg Viktoria Tryggvadottir Rolka tycker inte om skollagen, och hon tycker inte om det fria skolvalet. Det visar hon med all tydlighet: ”Hög tid att pröva det här ruttna systemet”, anger hon som förklaring till att hon och hennes kollegor i Göteborgsstyret fattat ett beslut i grundskolenämnden som uppenbart bryter mot skollagen. Deras agerande har föranlett förvaltningschefen att skriva en protokollsanteckning till nämndens protokoll där hon bland annat skriver:
”Kommunala och fristående skolor ska ges likvärdiga ekonomiska villkor att bedriva verksamheten vilket innebär att de fristående verksamheterna behöver få del av resurserna samtidigt som de kommunala. Att inte tilldela de fristående skolorna och den enskilda verksamheten motsvarande tillskott som de kommunala är ett beslut som kan överklagas genom kommunalbesvär. Rättspraxis i jämförbara fall visar på en hanteringsordning när ytterligare resurser tillskjuts hemkommunens verksamhet under löpande budgetår. Vidare finns det exempel på rättsfall där kommunen dömts att betala ut anslag för lönekostnader som inte kommit friskoleföreningar till del. Förvaltningen ser en risk i att ett eventuellt överprövande och dom kan medföra rättsliga kostnader samt försvåra den ekonomiska planeringen för såväl innevarande år som för 2025.”
Förvaltningschefen har rätt. Beslutet i nämnden innebär att det politiska styret i Göteborg undantar kostnader vid beräkningen av skolpeng till elever i friskolor. De agerar medvetet i strid med lagen. Därför har vi anmält Göteborgs stad till Justitieombudsmannen. Du kan läsa anmälan här.
Skolkommunalrådets agerande är mycket intressant och visar tydligt vad som kan hända när friskolemotståndarna får möjlighet att agera. Då spelar lagen ingen roll och då spelar det heller ingen roll att 20 procent av Göteborgs grundskoleelever har valt en fristående grundskola. De som har haft ”fräckheten” att välja bort Göteborgs kommunala skolor ska straffas genom att deras skolpeng ska bli lägre. Jag har tidigare skrivit om kvaliteten på Göteborgs kommuns skolor. I vårterminens slut 2023 var det 20 kommunala grundskolor där det var 30 procent eller högre andel av eleverna som inte var behöriga till grundskolan. Gabriel Heller Sahlgren har visat, i sin granskning av Pisa-resultaten från 2022, att det är de kommunala skolorna som orsakat tappet i Pisaresultaten. De elever som gått i friskolor ligger kunskapsmässigt ett helt år före jämfört med eleverna i kommunala skolor. Jag vet inte om detta gäller även i Göteborg, men det är väl inte omöjligt.
Jag skulle vilja ge tre råd till Göteborgs socialdemokratiska skolkommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka:
- Fokusera på vad som händer i klassrummet och jobba med uppföljningar och återrapportering avseende de skolor som du är ansvarig för.
- Var ett demokratiskt föredöme för kommunens invånare, inte minst ungdomar, och understryk vikten av att man följer lagen.
- Visa i handling att du inte gör skillnad på kommuninvånarna, elever som väljer friskolor ska behandlas på samma sätt som elever som väljer kommunala skolor.