Välkommen ökad möjlighet att stänga även kommunala skolor

För några veckor sedan fick utbildningsminister Anna Ekström ta emot ett förslag som innebär ökade möjligheter för Skolinspektionen att stänga skolor. På fredagen presenterade hon detta förslag. Ursprunget är en av punkterna i januariöverenskommelse, pådrivet av c och l. Hittills har det inte funnits någon möjlighet för Skolinspektionen att stänga kommunala skolor. En brist eftersom 85 procent av alla grundskoleelever går i kommunala skolor och vi vet att 9 av 10 som lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet kommer från just kommunala skolor.

Trist är dock att notera att ministern, om man får tro Dagens Nyheter, verkar ha framställt förslaget som att det riktas mot friskolor. DN skriver: ”Utbildningsminister Anna Ekström (S) föreslår att Skolinspektionen ska få större möjligheter att stänga skolor med ”stora och återkommande brister”. Oseriösa aktörer ska inte få driva skolverksamhet, säger statsrådet.” Eller är det så att hon kanske menar att även kommuner kan vara oseriösa?

Nu ska förslaget på remiss och vi ser fram emot en tuffare granskning av även kommunala skolor. Skolinspektionen om någon vet att det finns en hel del brister hos många kommunala huvudmän. Som sagt 9 av 10 som lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet kommer från kommunala skolor.

Författare

Prenumerera på bloggen