Håller statsministern med om att man inte kan vara förtroendevald (s)-politiker och driva välfärds­företag i AB-form?

”Jag önskar någonstans att vi kunde ha en tydligare diskussion och debatt om kvalitén i skolorna snarare om vilken form skolorna bedrivs i. I slutändan handlar det inte om det står ett AB eller KB eller ekonomisk förening bakom bolagsnamnet utan att barn och unga får den utbildning de har rätt till.”  Detta säger Patrick Gladh i en intervju i Expressen GT. 

Jag håller verkligen med honom – det är sorgligt.

Vem är då denne Patrick Gladh? Ja inte vem som helst. Han var ett av de namn som diskuterades när det förra året var strid om (s)-ordförandeposten i Göteborg. Han var ordförande i en stadsdelsnämnd och ledamot kommunfullmäktige i Göteborg. Men nu tvingas han att lämna – för att han vill starta en friskola som är ett AB.

Socialdemokraternas gruppledare motiverar detta på följande sätt:

”Patrick Gladh har beslutat sig att starta en vinstdriven friskola i aktiebolagsform. Det är bakgrunden.” Attenius fortsätter; ”Man kan driva det här i stiftelseformer eller andra organisationsformer, men här är det ren traditionell aktiebolagsform. När jag säger att jag sätter välfärden först menar jag verkligen det. Och det går före vinstjakt och då blir det oförenligt med att driva en vinstdriven skola i aktiebolagsform.”

Intressant utrensning av en ledamot som Göteborgarna valt i kommunvalet.

Hur låg kan toleransnivån bli? Ska inte någon s-politiker kunna bedriva välfärdsföretag i AB-form?

Jag måste säga att jag häpnar. Det vore intressant att veta vad landets statsminister tycker i denna fråga – håller han med om att det är oförenligt med ett förtroendeuppdrag inom (s) att driva välfärdsföretag i AB-form?

/

 

Författare

Prenumerera på bloggen