10 februari 2017

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Efter ca 10 mail började jag undra – men är det inte några friskolehuvudmän som ansökt om statsbidrag till lovskola. Jag vet ju att intresset finns

Igår plingade det frenetiskt i min inkorg. Det ena pressmeddelandet efter det andra från utbildningsministern informerade om att den och den kommunen hade fått bidrag för lovskola. Här är ett exempel på hur det såg ut:

Drygt 3,5 miljoner kronor till lovskola för elever i Östergötlands län

 Ett stort antal elever i hela landet har fått extra skoltid under loven under 2016. Staten har uppmuntrat lovskola genom att erbjuda huvudmän statsbidrag för att anordna det. I Östergötlands län har Skolverket beviljat kommunala skolhuvudmän drygt 3,5 miljoner kronor i bidrag för att de bedrivit lovskola under 2016.

Kontakt

Hanna Hessling, pressekreterare hos Gustav Fridolin, 072-557 38 01

Efter ca 10 mail började jag undra – men är det inte några friskolehuvudmän som ansökt om statsbidrag till lovskola. Jag vet ju att intresset finns. Men det kom inget pressmeddelande från utbildningsministern om att någon friskolehuvudman ansökt om statsbidrag. Jag bad en medarbetare ringa och fråga ministerns medarbetare. Hon meddelade att de inte hade någon information om detta och hänvisade till Skolverket. Idag fick vi besked från Skolverket att det visst är friskolor som har ansökt ocm statsbidrag – och även fått det. 82 skolor fanns med i den förteckning som de skickade till oss.

Visst är det intressant att utbildningsministern skickar ut pressmeddelanden om de kommunala huvudmännen men inte om de fristående. Vilken bild ger inte detta av friskolehuvudmännen.

Och visst är det intressant att Skolverket inte har försett utbildningsministern med information om friskolehuvudmännen utan bara om de kommunala huvudmännens ansökningar. Eller är det kanske så att utbildningsministern bara efterfrågade information om de kommunala – om så är även det intressant.

Vem bryr sig om elever som behöver omfattande stöd?

17 juni 2024

Det är en minst sagt relevant fråga. Nu senast har det kommit en dom i Högsta domstolen, som innebär att

Varför måste skolor stängas?

11 juni 2024

Den rubricerade frågan är mycket relevant. Därför finns det skäl att ta reda på dess svar. I skoldebatten framförs det

Skolinspektionens skolenkät tydlig – lärare i friskolor trivs bättre

10 juni 2024

Skriver i dag på Expressen DEBATT. För fackförbundet Sveriges lärare är den så kallade marknadsskolan ett rött skynke. Många lärarstudenter

Insyn eller inte insyn – det är frågan

31 maj 2024

För över en månad sedan överlämnade den så kallade Skolinformationsutredningen sitt förslag till skolministern. Denna för friskolorna så viktiga utredning,